top of page

Μπορείς να εργαστείς στο χώρο της τεχνολογίας χωρίς πτυχίο ;Η αγορά της υψηλής τεχνολογίας εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί πολλαπλές νέες θέσεις εργασίας στο πεδίο. Οι απαιτήσεις αυξάνονται και οι νέοι υποψήφιοι βιώνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό

.

Ο ανταγωνισμός έχει δημιουργήσει την πεποίθηση πως ένα πτυχίο επίπεδου bachelor, είναι απαραίτητο για να βρει κανείς εργασία στον τεχνολογικό κλάδο. Ισχύει όμως αυτό;

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην Αμερική υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας με καλές οικονομικές απολαβές που δεν προαπαιτούν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτές οι θέσεις εργασίας, εμπίπτουν και σε αναπτυσσόμενα τεχνολογικά πεδία όπως το Software Development, Information technology (IT) και το Cyber Security.


Επίσημες αμερικανικές στατιστικές, προβλέπουν αύξηση των εργαζομένων μέχρι το 2022, που θα φτάσουν τα 161 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή αφορά και την αγορά της υψηλής τεχνολογίας, αφού προβλέπεται σημαντική αύξηση στις θέσεις εργασίας για Software Developers (24%), για Information Security Analysts (28% μέχρι το 2026), για Web Developers (15%) και Computer Support Specialists (11%).


Ανεξάρτητα από τους αριθμούς και τις προβλέψεις, είναι απόλυτα λογικό να προκύψουν παραπάνω ευκαιρίες σε ένα πεδίο που εξελίσσεται και επιφέρει κέρδος. Κολοσσοί όπως η Amazon, η Google, η IBM επενδύουν στο νέο δυναμικό και εκπαιδεύουν διαρκώς νέους υποψήφιους. Αναζητούν ταλέντα που θα εξελίξουν ακόμα περισσότερο το πεδίο.

Μάλιστα, φαίνεται πως η αναζήτησή τους δεν βασίζεται σε κριτήρια όπως η κατοχή πτυχίου.


Έρευνα του 2018, καταδεικνύει πως από τους 100 χιλιάδες επαγγελματίες developers, πάνω από το 22% δεν απέκτησε ποτέ πτυχίο στον τομέα. Η IBM αναζητεί υποψηφίους που δεν κατέχουν πτυχίο, διότι δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα skills για συγκεκριμένες θέσεις, από το ακαδημαϊκό υπόβαθρο.


O CEO της Upwork, Stephane Kasriel, αναφέρει πως το μέλλον της εργασίας δε θα συσχετίζεται με βαθμούς, αλλά με skills. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως κανένα σχολείο δε θα μας απομακρύνει από την απρόβλεπτη φύση της τεχνολογικής εξέλιξης.

Κατανοούμε, λοιπόν, πως στο μέλλον θα προκύψουν πολλές θέσεις εργασίας στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας, στις οποίες θα υπερτερούν τα skills και όχι οι ακαδημαϊκές επιτυχίες. Ακόμα και για θέσεις που δεν προαπαιτούν πτυχίο, όμως, ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Αν κάποιος υπερτερεί σε skills θα μπορεί να ανταγωνιστεί υποψήφιους με πτυχίο.


Πως μπορώ να κατακτήσω μια θέση εργασίας χωρίς πτυχίο;


Πως θα είμαι αρκετά ανταγωνιστικός;Υπάρχουν μερικές πρακτικές, οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν άτομα που ενδιαφέρονται για τεχνολογικές θέσεις εργασίας αλλά δεν κατέχουν σχετικό πτυχίο.Πιστοποιήσεις

Όταν σου είπα πως δεν είναι απαραίτητο το πτυχίο για να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας, δεν εννοούσα πως όλες οι μορφές πιστοποίησης δεν έχουν αξία. Μπορείς να επενδύσεις σε κατάλληλα certifications, τα οποία θα αποδεικνύουν πως κατέχεις ορισμένες γνώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πιστοποίηση CCNA για θέσεις όπως Network Engineer ή Systems Administrator.

Για μια πιστοποίηση μπορείς να προετοιμαστείς και μόνος σου, αναζητώντας δωρεάν υλικό. Και πίστεψέ με υπάρχει πληθώρα υλικού, απλώς χρειάζεται οργάνωση και στόχευση. Υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, είναι βέβαιο ό,τι η απόκτηση μιας πιστοποίησης θα επιτευχθεί πιο γρήγορα και θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την απόκτηση ενός πτυχίου. Αν γίνει και η σωστή επιλογή πιστοποίησης για μια θέση εργασίας, μπορεί να αποδειχθεί και πιο πολύτιμη από ένα bachelor.

Blended Learning

Το Blended Learning παραπέμπει στην έννοια της πολύπλευρης μάθησης. Με αυτό εννοώ την απόκτηση γνώσεων με συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων. Σύμφωνα με έρευνα του Stack Overflow, πάνω από το 90% των developers αναφέρει πως έχει μάθει από μόνο του κάποια γλώσσα προγραμματισμού ή εργαλείο, χωρίς τη βοήθεια των τυπικών εκπαιδευτικών μεθόδων.

Μην αρκείσαι σε πολύωρα online μαθήματα μιας πλατφόρμας που υπόσχεται να σε κάνει expert σε κάποιο πεδίο. Σίγουρα υπάρχουν πολύ ωφέλιμα online μαθήματα. Από μόνα τους όμως ίσως να μην σε κάνουν να κερδίσεις τον ανταγωνισμό. Ειδικά όταν είναι self-paced και δεν θέτουν χρονικούς περιορισμούς.

Μπορείς να επιλέξεις ποιοτικά virtual classrooms, live μαθήματα με επαγγελματίες του χώρου, διαδικτυακά εργαστήρια και camps. Ακόμα και να ασχοληθείς με εκπαιδευτικά projects, ώστε να αποκτήσετε γνώσεις με πιο βιωματικό τρόπο. Φυσικά, πάλι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να γίνουν οι σωστές επιλογές, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες σου και θα σε κάνουν πιο ανταγωνιστικό.

Projects

Ίσως η πολυτιμότερη πιστοποίησή σου, το δικό σου project. Οι εργοδότες ψάχνουν άτομα ικανά να ενταχθούν γρήγορα και να είναι αποδοτικά στην παραγωγική διαδικασία. Αν τους παρουσιάσεις δικό σου υλικό, που ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνουν, αυτόματα τους αποδεικνύεις πως είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος. Μπορείς έτσι να νικήσεις άμεσα τον ανταγωνισμό.


Όταν για παράδειγμα, αναζητάς θέση εργασίας ως Web Developer, το να έχεις δημιουργήσει και να συντηρείς δικό σου site, ακόμα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είναι απόδειξη ικανοτήτων στο πεδίο. Αν δημιουργήσεις, μάλιστα, κάτι διαφορετικό, κάτι που να αναδεικνύει το ταλέντο σου, μπορείς να γίνεις περιζήτητος στην αγορά εργασίας. Τα projects σου μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για το ξεκίνημα μιας επιτυχημένης καριέρας.


Μην αποθαρρύνεσαι, λοιπόν, όταν ακούς ότι δεν έχεις ελπίδα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας χωρίς πτυχίο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις πολύτιμος σε αυτό το πεδίο. Ανάπτυξε πολύπλευρα τις ικανότητές σου και μην νιώθεις υποδεέστερος, διότι το μέλλον προμηνύεται αρκετά διαφορετικό και η επιλογή εργαζομένων θα γίνεται με πιο στοχευμένα κριτήρια.


Μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΩΣ !

Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !bottom of page