top of page

Data ANALYST:Τι είναι το Tableau και που χρησιμεύει;


Τι είναι το Tableau και που χρησιμεύει;
Τι είναι το Tableau και που χρησιμεύει;


Όταν μιλά ή διαβάζει κανείς για Big Data και Data Analytics είναι αυτονόητο ότι αργά ή γρήγορα θα αναφερθεί ή θα πέσει πάνω στο Tableau. Γιατί αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στον ορισμό των Big Data.


Αν, με απλά λόγια, τα Big Data είναι «πολλά δεδομένα, χωρίς να έχουμε εικόνα του τί σημαίνουν», το Tableau είναι το μέσο που μας δίνει την εικόνα αυτή.Πρόκειται, επομένως, για ένα λογισμικό το οποίο βοηθά στο να γίνουν τα «πολλά δεδομένα» ... λίγα και αυτά τα λίγα δεδομένα να μας παρέχουν χρήσιμα συμπεράσματα και τρόπους δράσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Tableau είναι ότι μας βοηθά να «διαβάζουμε» και να κατανοούμε τα δεδομένα.


Από πρακτικής απόψης, το Tableau είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την Ανάλυση Δεδομένων. Data Analysts, Business Analysts, Marketing Data Analysts και Health Data Analysts είναι μερικές από τις ειδικότητες που χρησιμοποιούν κατά κόρον το Tableau στην εργασία τους.


Βασικές χρήσεις του Tableau.

Είναι πολλά αυτά που μπορείς να κάνεις με το Tableau. Οι βασικότερες χρήσεις του είναι οι εξής:

  • Συγκεντρώνει πολλαπλές πηγές δεδομένων (data sources) σε μία. Αν π.χ. έχεις δεδομένα στο Excel,την Access, σε SQL βάσεις δεδομένων και σε εφαρμογές στο Cloud, όπως το Salesforce, το Tableau τα συγκεντρώνει όλα μαζί με λίγα μόνο κλικ. Χωρίς κώδικα. Αυτό σου επιτρέπει να έχεις μια γενική εικόνα της επιχείρισης και να καταφεύγεις σε ένα μόνο μέρος για το απαραίτητο reporting.


  • Φτιάχνει το φορμάτ στο «άψε σβήσε». Πρόκειται ίσως για το πιο ...κουλ πλεονέκτημα του Tableau. Επιλέγεις το φορμάτ που θέλεις και το Tableau μετατρέπει όλα τα δεδομένα που επιλέξεις σε αυτό το φορμάτ. Με λίγα μόνο κλικ, μπορείς να διαιρέσεις ή να ενώσεις πεδία, να περιορίσεις το κενό χώρο, να αλλάξεις φορμάτ. Αυτό που σε έναν προγραμματιστή SQL παίρνει λίγα λεπτά για να γράψει σε κώδικα ή και μια ολόκληρη μέρα σε κάποιον που χρησιμοποιεί το Excel, με το Tableau γίνεται σε δευτερόλεπτα.


  • Δημιουργεί όμορφα ταμπλό (dashboards). Η εικόνα σαφώς μετράει (και) στην παρουσίαση των δεδομένων. Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Tableau είναι τα οπτικά χαρακτηριστικά του (visual effects). Ακόμη κι αν η παρουσίαση των δεδομένων δεν είναι το δυνατό σου σημείο, το Tableau κάνει τη δουλειά για σένα αυτόματα. Το αποτέλεσμα: όμορφα ταμπλό που δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες με κατανοητό τρόπο και ταυτόχρονα τραβούν την προσοχή.


  • Κάνει εκτεταμένες αναλύσεις σε εξαιρετικά σύντομους χρόνους.Ένα από τα πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά του Tableau είναι ότι βάζει τους ειδικούς που το χρησιμοποιούν σε μια συνεχή ροή ανάλυσης: τους βοηθά να εξερευνούν γρήγορα τα δεδομένα, να βρίσκουν απαντήσεις σε αυτά και να θέτουν νέα ερωτήματα, τα οποία τους οδηγούν άμεσα σε νέα συμπεράσματα.


  • Πραγματοποιεί αυτόματο reporting.Με το Tableau μπορείς εύκολα να φτιάξεις ένα report, να ορίσεις ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων το οποίο θα ανανεώνεται αυτόματα και το οποίο θα χρησιμοποιείται για το reporting και ...αυτό ήταν. Το σετάρεις και βλέπεις τα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Ούτε κώδικας, ούτε παραπάνω χρόνος, ούτε παραπάνω meetings.


  • Ελέγχει ότι τα δεδομένα, η πρόσβαση, οι άδειες χρήστη και τα ταμπλό αποθηκεύονται με ασφάλεια είτε τοπικά είτε στο Cloud.Πέραν της ανάγκης του χρήστη να έχει γρήγορη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα, το Tableau ικανοποιεί και την ανάγκη του τμήματος IT κάθε εταιρείας να εξασφαλίζει την προστασία των δεδομένων, της πρόσβασης σε αυτά, των αδειών χρήστη και των ταμπλό. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η συμμόρφωση στους ισχύοντες κανονισμούς περί ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων.


Tableau vs Excel.

Tableau και Excel είναι δύο λογισμικά που λειτουργούν με δεδομένα. Ορισμένες λειτουργίες τους μοιάζουν, ωστόσο, η χρήση τους και τα πλεονεκτήματά τους διαφέρουν. Ακολουθεί ένας συνοπτικός πίνακας σύγκρισης που ξεκαθαρίζει που χρησιμεύει το καθένα.


ΒΑΣΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

EXCEL

TABLEAU

Ορισμός

​Λογισμικό για να οργανώνεις, να μορφοποιείς και να κάνεις υπολογισμούς με δεδομένα

Λογισμικό για να παρουσιάζεις και να απεικονίζεις τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα δεδομένα

Χρήση


Αποθήκευση δεδομένων


​Απεικόνιση δεδομένων και χειρισμών

Πλεονεκτήματα

​Χειρισμοί και περιγραφικές στατιστικές

Χειρισμοί και περιγραφικές στατιστικές

Δυνατότητα real-time χρήσης

Εξωτερικές εφαρμογές ή προγράμματα πρέπει να σεταριστούν για χρήση real-time

​Real-time διάδραση με τα δεδομένα

Επιχειρηματικός σκοπός

​Γρήγορα reports που παρουσιάζουν το πριν και το μετά τις αλλαγές

Λειτουργίες εξαγωγής συμπερασμάτων με βάση τις επιλογές του χρήστη

BIG Data

Έχει καλύτερη εφαρμογή σε δομημένα και μικρής κλίμακας δεδομένα

Παρουσιάζονται συμπεράσματα από δεδομένα μεγάλου όγκου (Big Data)

Τομείς χρήσης

​Σε πολλούς τομείς που έχουν να κάνουν με μετατροπές δεδομένων

​Επιχειρηματικές αξιολογήσεις, Βασικοί δείκτες απόδοσης. Data analysts, Data scientists κ.τ.λ

2022

​Δεν αρκεί.

​Ανήκει στα βασικά skills του Data Science


Ποικιλία θέσεων εργασίας.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και το εύρος των θέσεων που βρίσκουμε μέσα από το tableau. Υπάρχουν πάρα πολλοί ρόλοι που απευθύνονται σε Αναλυτές Δεδομένων, όπως: Business Intelligence Analyst, Reporting Analyst, Business Analyst, Business Intelligence Developer, BI/DATA Analyst, DataWarehouse Developer, Business Intelligence Project Manager, SQL Server Business Intelligence Developer, Business Intelligence Administrator, Business Intelligence Consultant.


Remote jobs.

Η επέλαση της πανδημίας και η συνεπαγόμενη εξάπλωση της τηλεργασίας σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς τομείς (IT, marketing, ασφαλιστικός τομέας, κλπ) ανάγκασε πολλές εταιρείες να επενδύσουν και να εξελιχθούν τεχνολογικά. Αυτό ως γεγονός είχε διττό αποτέλεσμα: από τη μία, την εκτόξευση της ζήτησης των εξ αποστάσεων θέσεων εργασίας (remote jobs) και από την άλλη την αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ρόλων που βοηθούν τις επιχειρήσεις στην (μετα)covid εποχή να βελτιώσουν την απόδοση και τα έσοδά τους.


Business Intelligence Analysts: Αυξημένη ζήτηση, νέες θέσεις εργασίας και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Διαβάστε εδώBusiness Intelligence / Data Analyst. Ποιοι υποψήφιοι μπορούν να εργαστούν ως Data / BI Analysts;

Πολλοί υποψήφιοι ή επαγγελματίες, που προέρχονται από το χώρο των Θετικών Επιστημών, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης επιχειρήσεων, παρατηρείται ότι έχουν λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τους ρόλους στο πεδίο του Data Science. Πολλοί νομίζουν ότι δεν μπορούν να μπουν στο χώρο ούτε να συνδυάσουν το Data Science με το αντικείμενό τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή οι συνδυαστικοί ρόλοι είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και παρέχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, προοπτικές και τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπλέον η Ανάλυση Δεδομένων μπορεί να συνδυαστεί με κλάδους όπως αυτοί των Οικονομικών, της Υγείας, του Management και του Marketing. Οι μισθοί αυτών των θέσεων είναι αρκετά υψηλοί. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά οι υποψήφιοι δεν κατέχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.


Μπορεί κάποιος υποψήφιος να συνδυάσει το BI / Data Analysis με:


Το Data Analytics Professional Certified Training του Workearly είναι το μοναδικό εξατομικευμένο και εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρακτικής κατάρτισης στον χώρο του Business Intelligence (BI) και του Data Analysis.Οι απόφοιτοι του προγράμματος, λαμβάνουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση, και επίσης έχουν την δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με την αγορά, μέσω του συνεργαζόμενου ομίλου Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, με έδρα στο Λονδίνο και παραρτήματα στην Αθήνα και το Λος Άντζελες, που είναι από τα ελάχιστα πρακτορεία ευρέσεως εργασίας παγκοσμίως που ειδικεύεται στην στελέχωση εταιρειών σε BI / Data Analysts ρόλους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πώς μπορεί κανείς να εργαστεί στις περιζήτητες αυτές ειδικότητες;

To Workearly είναι η πρώτη personal online coaching υπηρεσία στην Ελλάδα που σε προετοιμάζει για μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή, που ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely, το Workearly αναλαμβάνει να καθοδηγήσει όσους θέλουν να μπουν στον χώρο του IT ή του HR και να απευθυνθούν όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας. To Workearly απευθύνεται σε υποψηφίους που προέρχονται από κλάδους όπως αυτοί των Οικονομικών, της Πληροφορικής, της Υγείας, του Management , του HR και του Marketing.


Οποιοσδήποτε υποψήφιος ενδιαφέρεται να εργαστεί εξ αποστάσεως σε μια από τις παραπάνω ειδικότητες ή για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του IT και του HR, μπορεί να απευθυνθεί στο Workearly και μέσω της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλάνο, σύμφωνα με τους στόχους και το τεχνικό του υπόβαθρο, να προετοιμαστεί σωστά για να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες καριέρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.Οι απόφοιτοι, λαμβάνουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση, και επίσης έχουν την δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με την αγορά στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μέσω του συνεργαζόμενου ομίλου Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, ένα από τα ελάχιστα πρακτορεία ευρέσεως εργασίας παγκοσμίως που ειδικεύεται στην στελέχωση εταιρειών σε υβριδικούς ρόλους.


Εκπαίδευση για εξ αποστάσεως θέσεις εργασίας.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος, λαμβάνουν αναγνωρισμένη πιστοποίηση, και επίσης έχουν την δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με την αγορά, μέσω του συνεργαζόμενου ομίλου Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, με έδρα στο Λονδίνο και παραρτήματα στην Αθήνα και το Λος Άντζελες, που είναι από τα ελάχιστα πρακτορεία ευρέσεως εργασίας παγκοσμίως που ειδικεύεται στην στελέχωση εταιρειών σε Hybrid Tech ρόλους σε παγκόσμιο επίπεδο.


Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely, είναι ο μοναδικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην προετοιμασία εξ αποστάσεως εργασίας και αναλαμβάνει να προτείνει θέσεις και να προβεί σε διασύνδεση σε όσους απόφοιτους θέλουν να μπουν στον χώρο και να απευθυνθούν όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στην Παγκόσμια αγορά εργασίας.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Workearly συμπληρώνοντας την αίτηση εδώ.


ΒΗΜΑΤΑ – ΑΙΤΗΣΗ:

  • Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να κάνει αίτηση για δωρεάν αξιολόγηση ώστε να ενημερωθεί για το training.

  • Στη συνέχεια, αφού προγραμματιστεί ένα ατομικό session, για την κατανόηση των στόχων και των αναγκών, θα δημιουργηθεί ένα ατομικό εκπαιδευτικό πλάνο για το Training.
bottom of page