top of page

Data Science και Data Analytics: Ομοιότητες και διαφορές



Δύο διαφορετικά πεδία, που εμπεριέχουν διαφορετικές ειδικότητες. Αρκετοί νέοι υποψήφιοι δε γνωρίζουν απόλυτα τις διαφορές ανάμεσα στα δύο πεδία.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγράψουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του Data Science και του Data Analytics, διότι κατά την αναζήτηση εργασίας, οφείλετε να επιλέξετε την ειδικότητα που ανταποκρίνεται περισσότερο στις βλέψεις και τις ικανότητές σας.





Ομοιότητες

Ο βασικός λόγος που δημιουργείται μια σύγχυση αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ των δύο κλάδων, είναι πως έχουν τον ίδιο πυρήνα, τα δεδομένα (data). Και τα δύο πεδία αξιοποιούν πολλαπλά δεδομένα, εκτενή data sets γνωστά ως Big Data. Η ουσία της χρήσης των Big Data εναπόκειται στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και αναγκών. Αν παρατηρήσετε τον παραπάνω πίνακα, κάνουμε μια διάκριση στην έννοια στόχος και σκοπός. Ο σκοπός παραπέμπει στο ευρύτερο, ουσιώδες όραμα των δύο πεδίων, ενώ ο στόχος χρησιμοποιείται με την έννοια του job goal. Το Data Science και το Data Analytics μπορούν να θεωρηθούν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και φυσικά συνδέονται. Δεν παύουν όμως να έχουν διαφορές στο εσωτερικό τους.


Διαφορές

Καταρχάς παρατηρείται διαφορά στην εμβέλεια των ερευνών, το scope του κάθε πεδίου. Στο Data Science, διερευνούν συνήθως ένα ευρύτερο σύνολο δεδομένων με πιο μακροπρόθεσμους στόχους (macro). Στο Data Analytics, οι αναλυτές εστιάζουν στο data set προκειμένου να προκύψουν άμεσα πρακτικά και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα. Στόχος, συνεπώς, στο Data Science είναι να γίνουν οι σωστές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διερεύνησης των data. Οι Data Scientists αναζητούν το άγνωστο, κάνουν αρχικές παρατηρήσεις αναζητούν τάσεις και κάνουν μελλοντικές προβλέψεις. Στο Data Analytics η εμβέλεια είναι μικρότερη και το job goal εστιάζει στο να εκμαιευτούν συμπεράσματα από τα δεδομένα που υπάρχουν.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι Data Analysts εστιάζουν στο πρακτικό κομμάτι των δεδομένων, ενώ οι Data Scientists λειτουργούν πιο πιθανολογικά προσπαθώντας να προσεγγίσουν το άγνωστο. Υπάρχει και η οπτική ότι το Data Science δεν αρκείται σε δεδομένα του παρελθόντος για να εκμαιεύσει συμπεράσματα, καθώς μέσω των αλγορίθμων, των στατιστικών μοντέλων και των προβλέψεων τείνει να λειτουργεί σε ευρύτερο χρονικό εύρος.

Λόγω των παραπάνω διαφορών που κατά βάση σχετίζονται με τον τρόπο που προσεγγίζονται τα δεδομένα, οι δύο κλάδοι εστιάζουν σε διαφορετικά πεδία. Οι πρακτικές του Data Science είναι συνήθως πιο χρήσιμες στα πεδία του Machine learning, AI, search engine engineering και corporate analytics, καθώς σε αυτά έχει μεγάλη σημασία να δοθούν απαντήσεις και να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. Οι πρακτικές του Data Analytics χρησιμεύουν περισσότερο σε πεδία όπως το healthcare, gaming, travel και γενικότερα industries με άμεση ανάγκη δεδομένων. Εκεί χρειάζονται άμεσα και πρακτικά συμπεράσματα που οδηγούν συνήθως στη βελτιστοποίηση των παροχών.


Συνδυασμός των πεδίων

Η διάκριση του Data Science και του Data Analytics, γίνεται κυρίως για λόγους ευρύτερης κατανόησης του εκάστοτε εργασιακού κλάδου. Και τα δύο πεδία έχουν τεράστια αξία και εξελίσσουν σημαντικά την αγορά της υψηλής τεχνολογίας. Πολλές φορές μάλιστα, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός των πρακτικών των δύο πεδίων, που μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποδοτικά στην αξιοποίηση και την κατανόηση των δεδομένων. Οι Data Scientists μπορούν να συμβάλλουν για παράδειγμα μέσω ερωτήσεων που θα εξελίξουν την έρευνα και οι Data Analysts μπορούν να συμβάλλουν μέσω μιας πιο πρακτικής προσέγγισης στα νέα στοιχεία.

Το βέβαιο είναι πως τα δύο πεδία, διαδραματίζουν ρόλο κομβικής σημασίας για το μέλλον της τεχνολογίας και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε και να διευρύνουμε τις πληροφορίες που έχουμε, διευρύνοντας παράλληλα τις υπάρχουσες γνώσεις και προσεγγίζοντας το άγνωστο μέλλον.



Ποιά όμως είναι η ιδανική ειδικότητα για εσένα ;


Θα αξιολογήσουμε το προφίλ σου και θα επιλέξουμε μαζί την κατάλληλη ειδικότητα !


ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ


Το workearly είναι η ιδανική λύση για εσένα που θέλεις να μπεις και να ξεχωρίσεις στο χώρο του IT !

Είναι η μοναδική υπηρεσία όπου σε αναλαμβάνουν προσωπικά οι πιο έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να πετύχεις !

Οι υπηρεσίες του workearly ,σε αντίθεση με οποιοδήποτε σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμόζονται αποκλειστικά στο δικό σου προφίλ και τις δικές σου ανάγκες.

Στόχος είναι αρχικά να εκπαιδευτείς ειδικά για τις απαιτήσεις της αγοράς και στη συνέχεια να λάβεις προσφορές από εταιρείες για θέσεις εργασίας .

Σε αναλαμβάνουμε ΑΤΟΜΙΚΑ 100% ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ . Τώρα μπορείς να εκπαιδευτείς από το σπίτι σου !

ΚΑΝΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ


Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !


bottom of page