top of page

Digital Transformation: Πως αλλάζει η αγορά εργασίαςΓια να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι σημερινές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ψηφιακά συστήματα προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους. Καθώς οι άνθρωποι πλέον περιμένουν όλο και περισσότερες ψηφιακές "λύσεις" στα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής, οι εταιρείες επαναξιολογούν το εργατικό δυναμικό τους και διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους και οι εσωτερικές διαδικασίες είναι προετοιμασμένοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή αλλιώς το digital transformation.


Ενώ οι αλλαγές στη τεχνολογία μπορεί συχνά να φαίνονται τρομακτικές, εν μέσω της πανδημίας, έγιναν πολλά βήματα προς την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών τόσο στη καθημερινή μας ζωή όσο και στον εργασιακό χώρο. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει το digital transformation είναι η ικανότητα δημιουργίας ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού που είναι προετοιμασμένο για το μέλλον.


Ακολουθούν τέσσερα παραδείγματα για το πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.


1.Remote προσλήψεις

Η πανδημία ανάγκασε τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν γρήγορα πρακτικές απομακρυσμένης εργασίας για όλες τις επιχειρηματικές τους λειτουργίες. Αυτό περιλάμβανε και την αντιμετώπιση του προβλήματος ότι οι εργοδότες δεν μπορούσαν πλέον να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με πιθανούς υποψήφιους ή τους υπαλλήλους τους. Αυτή η νέα τάση δεν ήταν εύκολη στην αρχή, αλλά δημιούργησε συναρπαστικές ευκαιρίες τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους υποψηφίους. Σήμερα υπάρχουν πολλά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να περάσουν από συνεντεύξεις και να προσλάβουν άτομα remotely. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσλάβουν άτομα από όλο το κόσμο και να μη χρειάζεται να περιορίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή πόλη. Αυτό έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα πιο εργατικό δυναμικό με εξαιρετική ποικιλία σε δεξιότητες και γνωσιακά υπόβαθρα.


Δείτε επίσης:


2. Flexible περιβάλλον εργασίας

Η εργασία από το σπίτι έχει γίνει ένα βασικό πλεονέκτημα για πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις γλιτώνουν σημαντικά λειτουργικά έξοδα για την επιχείρηση τους όπως ενοίκια, εξοπλισμό για το γραφείο και συντήρηση των χώρων, ενώ οι εργαζόμενοι γλιτώνουν χρόνο στις μετακινήσεις τους.

Οι εταιρείες που δεν προσφέρουν επιλογές απομακρυσμένης εργασίας υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά φθοράς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει δημιουργήσει τα εργαλεία που χρειάζονται οι εταιρείες για να προσελκύσουν νέους υποψηφίους και να διατηρήσουν τους υπάρχοντες υπαλλήλους. Η απομακρυσμένη εργασία ήρθε για να μείνει και οι εταιρείες που παρέχουν αυτήν την ευελιξία θα παραμείνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.


Δείτε επίσης:


3. Ευκαιρίες Upskilling


Σύμφωνα με το McKinsey σχεδόν το 65% των στελεχών πιστεύει ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να παρέχει στους εργαζόμενους ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους (upskilling) και να προετοιμάζει τις εταιρείες και τους υποψηφίους για το χώρο εργασίας του μέλλοντος. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες, δεν διαθέτουν τους πόρους και τον χρόνο που απαιτούνται για να το πράξουν. Οι ψηφιακές λύσεις έχουν επιτρέψει στους εργοδότες να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους αποτελεσματικές, προσιτές ευκαιρίες αναβάθμισης των δεξιοτήτων. Η χρήση της τεχνολογίας για την εκπαίδευση των σημερινών εργαζομένων σε βασικές δεξιότητες που θα βοηθήσουν την εταιρεία να αναπτυχθεί εξοικονομεί επίσης χρόνο και πόρους πρόσληψης.


Δείτε επίσης:


4. Αξιολογήσεις των δεξιοτήτων

Η αξιολόγηση των δεξιοτήτων των υποψήφιων εργαζομένων μέσω διαδικτυακών πλατφορμών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας πρόσληψης και πρόσληψης. Τα ψηφιακά και διαδικτυακά εργαλεία αξιολόγησης δεξιοτήτων επιτρέπουν στους εργοδότες να αξιολογούν τις τεχνικές δεξιότητες ενός υποψηφίου από τη συνέντευξη έως την ενσωμάτωση. Αυτό όχι μόνο βοηθά τους εργοδότες να καθορίσουν τα προσόντα ενός υποψηφίου, αλλά επιτρέπει επίσης στους εργαζόμενους να εντοπίσουν τομείς για βελτίωση. Οι εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον της εργασίας, διαφορετικά θα μείνουν πίσω. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ωφελήσει κάθε τομέα του οργανισμού και οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία που υποστηρίζουν ομάδες με γνώσεις τεχνολογίας και διαφορετικό εργατικό δυναμικό. Η υιοθέτηση ενός ψηφιακού επιχειρηματικού μοντέλου είναι το πρώτο βήμα. Τέλος, τα Digital Credentials και το Digital Badging έχουν αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις σήμερα. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Πως μπορεί κάποιος να "προετοιμαστεί" για τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Το upskilling είναι μια καλή αρχή. Στο μέλλον, τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το Internet of Things (IoT), το Blockchain, τα Data Analytics / Machine Learning και το Cloud Computing θα κυριαρχήσουν κάνοντας το upskilling των υπαλλήλων απαραίτητο. Δείτε περισσότερα εδώΤι συμβαίνει με το Upskilling στην Ελλάδα;

Το φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στην Ελλάδα, είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, να μην γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις ή να μην πετυχαίνουν τους στόχους τους στο βαθμό που θέλουν. Με τα επίπεδα της ανεργίας στην χώρα μας να παραμένουν σταθερά υψηλά, το upskilling προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά εργασίας.


Το Workearly αποτελεί την πρώτη remote coaching εκπαιδευτική υπηρεσία για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας στην Ελλάδα. Mε παρουσία σε περισσότερες από 6 χώρες και χιλιάδες επαγγελματίες που το εμπιστεύoνται στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές, το Workearly αντιπροσωπεύει την νέα εποχή στην ατομική εκπαίδευση και το upskilling. Η αναγνωρισμένη καινοτομία του Workearly, συνδυάζει στοιχεία των πιο σύγχρονων τάσεων της επαγγελματικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, όπως το Coaching και το Microlearning.​ Με την απόκτηση πιστοποιητικού/ certificate και digital badge, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, οι υποψήφιοι ενισχύουν το βιογραφικό τους και μπορούν να διεκδικήσουν ευκαιρίες σε τομείς όπως το IT, το Data Science, το Μarketing Analytics, το Business Analysis και το Finance.


Εκπαίδευση
  • 3-8 Μήνες Εκπαίδευσης

  • 20+ Διαθέσιμα Courses

  • 3-5 Ώρες / Εβδομάδα

  • 10+ Personal TutorsComments


bottom of page