top of page

Η Ανάλυση Δεδομένων στον χώρο της Ναυτιλίας



Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή «Τεχνολογική Επανάσταση», οι βιομηχανίες επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε τεχνολογίες που θα επιφέρουν την βελτιστοποίηση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.


Με επίκεντρο την δυναμική φύση των δεδομένων και των αυτόματων τεχνολογιών μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις περνάνε στην αξιοποίηση τους.


Ο χώρος της Ναυτιλίας ακολουθεί αυτήν την τάση.


Βλέπουμε ήδη τις πρώτες αλλαγές με την κατασκευή των Intelligent Vessels. Τα ευφυή εμπορικά πλοία είναι κατασκευασμένα με το όραμα να λειτουργούν μη επανδρωμένα. Τα συστήματα αυτά έχουν καταφέρει να εξελίξουν αρκετές διαδικασίες μέσα από τα απαραίτητα δεδομένα. Αυτό μπορεί να σημαίνει την καλύτερη και πιο ασφαλή πλοήγηση με σημαντικό χαρακτηριστικό την αποφυγή ατυχημάτων ή ακόμα και την μείωση κόστους των μεταφορών.


Τι ισχύει όμως για τις κεντρικές διεργασίες και διαδικασίες που γίνονται από το γραφείο στη στεριά;

Το workearly αναλύει την περίπτωση της Harbor Lab και πώς αναδιαμορφώνει με επιτυχία τους operational τομείς της ναυτιλίας.


Η Harbor Lab έχει βασικό στόχο να αναδιαμορφώσει τη ναυτιλιακή βιομηχανία βελτιστοποιώντας και αυτοματοποιώντας βασικές της διαδικασίες. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 και σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύει την επιτυχία της με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διευκόλυνση των βασικών, καθημερινών εργασιών της Πλοιοκτήτριας Εταιρείας.




Πως γίνεται αυτό;

Η πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται περιττές ενέργειες και λάθη. Μέσω της πλατφόρμας η Πλοιοκτήτρια Εταιρεία μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή τις πληροφορίες που χρειάζεται αλλά και να γνωρίζει τα λιμανιάτικα κόστη ανάλογα το μέγεθος του βαποριού και το operation που θα εκτελέσει. Η αφοσιωμένη ομάδα της Harbor Lab κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα λιμανιάτικα έξοδα και με τις σωστές διεργασίες δημιούργησε την λύση όπου η εγκυρότητα των πληροφοριών προέρχεται από την καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους ναυτιλιακούς πράκτορες και τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές παγκοσμίως.


Είναι αξιοσημείωτο το ότι το λογισμικό μπορεί να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στα περισσότερα ERP συστήματα τα οποία βρίσκονται σε Accounting λογισμικά. Αυτό δίνει την δυνατότητα για πλήρη αυτοματοποίηση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ της πλατφόρμας και του ERP των πελατών.

Το σύστημα αυτό έχει δημιουργηθεί ώστε να παρέχει με πλήρη διαφάνεια , άμεση εκτίμηση των λιμανιάτικων εξόδων. Ο πολύτιμος χρόνος δεν θα χάνεται στην προσπάθεια επικοινωνίας με τους κατάλληλους agents, brokers, third parties etc. αλλά θα παρέχονται αυτοματοποιημένα μέσα από την ίδια την πλατφόρμα. Οι πληροφορίες εκεί είναι άμεσες και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε βαποριού.


Η Harbor Lab ήρθε για να ανανεώσει τον τρόπο που λειτουργούν οι Ναυτιλιακές Εταιρείες και να δημιουργήσει μια νέα πορεία στα μέχρι τώρα δεδομένα. Η αποφυγή των ανθρώπινων σφαλμάτων και η διαρκής ανανέωση των δεδομένων είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Μέσα από την συνεχή ερευνά και ξεπερνώντας τα όρια καθημερινά, η ομάδα του development επιδιώκει διαρκώς την βελτίωση και την εξέλιξη της πλατφόρμας, με στόχο πάντα την ανακάλυψη νέων μεθόδων, τεχνολογιών αλλά και εργαλείων.


Βλέπουμε πως το σημαντικότερο κομμάτι αφορά την τεχνική εξειδίκευση.


Διανύουμε μια εποχή που διακρίνεται για την συνεχή πρόοδο και εξέλιξη των τεχνολογιών. Καθημερινά ανακαλύπτονται νέα εργαλεία, τα λογισμικά που χρησιμοποιούμε αλλάζουν και προσαρμόζονται, ενώ υπάρχει και μια αστείρευτη ανάγκη για ανανέωση.


Όλα αυτά για να επιτευχθούν χρειάζονται και τους κατάλληλους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν αλλά και να διατηρήσουν τα ψηφιακά συστήματα.


Χρειάζονται την κατάλληλη ομάδα, τους κατάλληλους Data Scientists & Software Engineers, τους επαγγελματίες που θα μπορέσουν να κάνουν σωστή ανάλυση και υλοποίηση.


Οι εργασίες διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται πλέον αυτόματα. Βέβαια, κάποιος πρέπει να τις διατηρεί και να τις βελτιώνει. Εδώ είναι που θα δοθεί και σημαντικό προβάδισμα σε όσους έχουν ήδη γνώση στο Business των ναυτιλιακών.


Κάποιος που ήδη βρίσκεται στον χώρο των ναυτιλιακών με την σωστή εκπαίδευση, την εκμάθηση των κατάλληλων εργαλείων και την γνώση των απαραίτητων τεχνικών θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και να διαπρέψει στον κλάδο .

Τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων όπως Datawarehousing, Βάσεις δεδομένων (sql & nosql), Python, reporting και Visualization tools αποτελούν κάποια παραδείγματα σημαντικών skills που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή.



Το workearly αποτελεί την πρώτη remote coaching εκπαιδευτική υπηρεσία για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας.

Mε παρουσία σε περισσότερες από 6 χώρες και εκατοντάδες επαγγελματίες που το εμπιστεύονται στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές, το workearly αντιπροσωπεύει την νέα εποχή στην ατομική εκπαίδευση και το upskilling.


Η αναγνωρισμένη καινοτομία του Workearly, συνδυάζει στοιχεία των πιο σύγχρονων τάσεων της επαγγελματικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, όπως το Coaching και το Microlearning.


Παρέχεται ένας συνδυασμός εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει κάποιος ώστε να εισχωρήσει ή να εξελιχθεί επαγγελματικά στην αγορά της τεχνολογίας, και της εξατομικευμένης στρατηγικής, προκειμένου να γίνουν τα σωστά βήματα για να πραγματοποιήσει τους στόχους του με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.


Με τεχνογνωσία σε εκπαιδευτικές πρακτικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, το workearly φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προσέγγιση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης, η οποία έχει αποδεδειγμένα τα υψηλότερα αποτελέσματα.


Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία κάθε επιπέδου και εμπειρίας που, είτε προέρχεται από τον χώρο του ΙΤ ή από διαφορετικό κλάδο, θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά της τεχνολογίας αποτελεσματικά και γρήγορα.


Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely, το workearly είναι ο μοναδικός οργανισμός που εξειδικεύεται στην προετοιμασία εξ αποστάσεως εργασίας για χώρες του Εξωτερικού και αναλαμβάνει να καθοδηγήσει όσους θέλουν να μπουν στον χώρο του IT και να απευθυνθούν όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά εργασίας.


Οποιοσδήποτε υποψήφιος ενδιαφέρεται να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες καριέρας στην αγορά της ναυτιλίας και θέλει να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες, μπορεί να απευθυνθεί στο Workearly και μέσω της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ, να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλάνο, σύμφωνα με τις ανάγκες και το background του.


bottom of page