top of page

Κορωνοϊός:Η επιρροή της πανδημίας στην αγορά της τεχνολογίας


Κορωνοϊός:Η επιρροή της πανδημίας στην αγορά της τεχνολογίας
Πως η πανδημία επηρεάζει με το software industry


Ιδιαίτερο το έτος που διανύουμε. Μια χρονιά που έχει ανατρέψει κάθε πρόβλεψη. Δε νομίζω να περιμέναμε πως μέσα στο 2020, ένας ιός θα άλλαζε την καθημερινότητά μας, ίσως για πάντα.


Το άρθρο αυτό, γράφεται σε μια περίοδο όπου ισχύει καθολική καραντίνα και κοινωνικός απομονωτισμός, ώστε να μπορέσει η ανθρωπότητα να ξεπεράσει το πλήγμα μιας επιδημίας. Το πλήγμα του κορωνοϊού, γνωστού και ως COVID-19. Εγείρονται σκέψεις, υπάρχει ανησυχία και αβεβαιότητα. Κανένας δε θα παραμείνει ανεπηρέαστος από ό,τι βιώνουμε. Στόχος του άρθρου, είναι να αναλυθεί η επιρροή της πανδημίας στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας, καθώς και να παρουσιαστεί η άποψη της ομάδας μας αναφορικά με το μέλλον του software industry.


Συζητάμε διαρκώς επί του θέματος, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Οφείλουμε άλλωστε να είμαστε, ανεξάρτητα από τη ρευστότητα της κατάστασης. Όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά της τεχνολογίας, αναμένεται να βιώσουν αλλαγές στην εργασιακή τους πραγματικότητα. Αντίστοιχα, οι νέοι υποψήφιοι, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο software και data industry, κατευθύνονται σε μονοπάτια που γίνονται όλο και πιο άγνωστα.


Πως η πανδημία επηρεάζει με το software industry

Αναρίθμητοι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι εξαιτίας της επιδημίας. Φοιτητές και μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους από διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες τους φέρνουν σε άμεση οπτικοακουστική επαφή με τους καθηγητές τους. Ανεπανάληπτος όγκος δεδομένων καταναλώνεται καθημερινά. Κάποιοι είχαν έρθει και στο παρελθόν σε επαφή με εργαλεία που προωθούν την εργασία από απόσταση.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, αναγκάστηκαν να τα δοκιμάσουν, ώστε να παραμείνουν παραγωγικοί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε.


Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία του meetfrank.com, οι προσφορές εργασίας από απόσταση παρουσίασαν σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020. Αυτό σημαίνει πως η εξέλιξη της αγοράς δημιούργησε την ανάγκη εκμάθησης και χρήσης των εργαλείων που επιτρέπουν την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο απεικονίζεται η συχνότητα αναζήτησης του όρου “web conference” στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, το Google


Πηγή: trustradius.com

Από τις αρχές Ιανουαρίου, μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συχνότητα αναζήτησης του όρου. Αυτό υποδηλώνει πως πράγματι ο κόσμος τείνει να αναζητάει σχετικές πληροφορίες, ώστε να επιτύχει την επικοινωνία από απόσταση. Το growth υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, φτάνει μέχρι το 613% σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας του TrustRadius.




Τι σημαίνουν όμως τα παραπάνω για το software industry;

Σημαίνει πως ο κόσμος έχει ανάγκη τα προϊόντα που προκύπτουν από τον κλάδο.


Η πανδημία συνδέεται άμεσα με την ανάδειξη της τηλεργασίας και η τηλεργασία συνδέεται άρρηκτα με το software industry

.

Οι software developers, οι data analysts και άλλες ειδικότητες που συγκροτούν το tech market, είναι εκείνοι που δημιουργούν, συντηρούν και εξελίσσουν τα εργαλεία αυτά. Η έκρυθμη κατάσταση που έχει προκαλέσει η πανδημία εξάρει την σημασία της υψηλής τεχνολογίας στη ζωή μας. Η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας.

Για να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, το γεγονός πως αυξάνονται οι τεχνολογικές ανάγκες, κατά πάσα πιθανότητα παρέχει ευκαιρίες σε πληθώρα νέων υποψηφίων.


Οι εταιρείες χρειάζονται επαγγελματίες του software industry, ώστε να κατορθώσουν να παρέχουν σωστά τα απαραίτητα αυτά εργαλεία στο κοινό. Όσοι δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του tech, έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις και – το βασικότερο – βοηθώντας τον κόσμο τη στιγμή που το έχει περισσότερο ανάγκη. Συνεπώς μη βιαστείτε να θεωρήσετε πως το software industry φθείρεται, επειδή φημολογείται μια γενικότερη οικονομική ύφεση λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για μια βιομηχανία που μπορεί να προσφέρει και να αναπτυχθεί υπό τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.


Οι νέες θέσεις εργασίας και ο ανταγωνισμός στο software industry

Στο tech industry, πολλοί επαγγελματίες του χώρου εργάζονταν από απόσταση ήδη πριν την πανδημία. Η πλειονότητα των εργοδοτών όμως, ιδίως στην Ελλάδα, αγνοούσε αυτή τη μορφή εργασίας. Η κατάσταση εξανάγκασε τους εργοδότες να την υλοποιήσουν, ακόμα και αν δεν ήταν έτοιμοι για μια τέτοια μετάβαση. Αυτό οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση των τηλεργασιακών μεθόδων, που από ό,τι μπορούμε να διακρίνουμε, πιθανότατα θα εδραιωθούν.


Για άλλη μια φορά χρειάστηκε η αγορά βασίστηκε στην υψηλή τεχνολογία, ώστε να μην εκμηδενιστεί η παραγωγικότητα πληθώρας επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, οι software developers, οι web developers, οι data analysts εργάζονται ανελλιπώς από το χώρο τους, στηρίζοντας επιχειρήσεις, συντηρώντας ιστοσελίδες, δημιουργώντας εργαλεία. Αποτελούν γρανάζι της αγοράς.


Η ανάγκη που προκύπτει από την ισχύουσα κατάσταση, δημιουργεί θέσεις εργασίας. Το software industry επηρεάζεται άμεσα. Υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης και συντήρησης λογισμικού, κάτι που δημιουργεί ανάγκη πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού. Οι SaaS (Software as a Service) επιχειρήσεις θα γνωρίσουν σημαντική άνθιση. Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και ο head of tech της Ισραηλινής τράπεζας “Hapoalim”, Yossi Vinitski, σύμφωνα με το nobelrecruitment.com. Από την άνθιση αυτή, θα δημιουργούνται όλο και περισσότερες ευκαιρίες για όσους εισέρχονται τώρα στο software industry.


Ασφαλώς, η ανάπτυξη του remote working, ενδέχεται να δημιουργήσει ανταγωνισμό εντός του κλάδου. Οι νέοι υποψήφιοι οφείλουν να προετοιμαστούν για τις νέες συνθήκες. Είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε, παρέχοντάς σας συμβουλές και πρακτικές γνώσεις επί του θέματος. Μέσω της σωστής χρήσης των πλατφορμών, Θα πρέπει να πείσετε πως είστε οι κατάλληλοι για να βοηθήσετε σε αυτές τις συνθήκες και ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις αλλαγές που έρχονται. Να δημιουργήσετε το κατάλληλο επαγγελματικό προφίλ και να επιλέξετε τις κατάλληλες θέσεις εργασίας ανάλογα με τις δυνατότητές σας. Οι υπηρεσίες που παρέχουμε, συντελούν στο να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του remote working.


Θα ήταν παράλογο να πούμε πως η οικονομία γενικότερα δε θα δεχτεί πλήγμα από την κατάσταση που επικρατεί. Ναι, ίσως ορισμένες επιχειρήσεις να δυσκολευτούν να επανακάμψουν. Έχουμε εντοπίσει όμως αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας των οποίων είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Οι νέες θέσεις εργασίας, υπό το πρίσμα και το remote working αλλά και της ανάγκης ύπαρξης ψηφιακών εργαλείων, θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα τον κλάδο. Θα δοθούν επαγγελματικές ευκαιρίες και πολύτιμες γνώσεις. Δε θεωρούμε βέβαια πως αυτά τα οφέλη θα είναι βραχυπρόθεσμα. Όσοι βοηθήσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα στελεχώσουν τις εταιρείες που θα επιβιώσουν και θα εξελιχθούν. Η επιτυχία δε θα είναι μόνο των εταιρειών αλλά και των εργαζομένων.


Οι πολλαπλές ανάγκες και η τηλεργασία, εξάρει την ανάγκη ύπαρξης εξειδικευμένων γνώσεων, μια ακόμα πτυχή του νέου περιβάλλοντος. Θα υπάρξουν θέσεις εργασίας στο software industry, αλλά οι ενδιαφερόμενοι και ιδίως όσοι εισέρχονται ή επιθυμούν να εισέλθουν αυτή τη στιγμή στον κλάδο, οφείλουν να κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις, ώστε να ανταποκριθούν σε εξειδικευμένες απαιτήσεις. Οφείλουν να σκιαγραφήσουν τη νέα αγορά, τις αλλαγές στην καθημερινότητα του κόσμου και ενδεχομένως να προβλέψουν ανάγκες που δεν έχουν ανακύψει ακόμα. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή.


Η ομάδα του workearly.gr, είναι αρωγός σας σε αυτή την προσπάθεια.

Ανιχνεύουμε υπάρχουσες ανάγκες, ανάγκες που θα ανακύψουν, και είμαστε σε θέση να σας προετοιμάσουμε για να εκμεταλλευτείτε τις σχετικές ευκαιρίες.



Μέσω των υπηρεσιών μας, ιδίως μέσω του εξειδικευμένου premium πακέτου μας, έχουμε στόχο να σας εξασφαλίσουμε ότι χρειαστεί για να πετύχετε στο χώρο.


Η επιδημία δε θα αλλάξει το όραμά μας. Ούτε επιθυμούμε να αλλάξει τα όνειρά σας. Να είστε βέβαιοι πως δε θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, και πως η δύσκολη αυτή κατάσταση θα λειτουργήσει ευεργετικά για το εργασιακό μέλλον μας.






Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !


bottom of page