top of page

"Πώς έγινα DATA ANALYST πριν τελειώσω τη σχολή"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πολλές κορυφαίες εταιρείες στην αγορά της τεχνολογίας δεν απαιτούν πτυχίο πληροφορικής.


Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους που μπορούν να διεκπαιρεώσουν σωστά τις διεργασίες ανεξαρτήτως από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο.


Σύμφωνα με το U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS:

  • 26 % των εργαζομένων στο IT στις Η.Π.Α δεν έχει Bachelor (BSc)

  • 49% των 2.300.000 θέσεων εργασίας στο IT το 2017, δεν είχαν το 4 ετές πτυχίο ως προαπαιτούμενο


Οι μεγάλες προσωπικότητες της τεχνολογικής σκηνής όπως ο Frank J. Segarra και η Tracy Pound το επιβεβαιώνουν.



Η αλήθεια αυτή ισχύει και για την ελληνική αγορά όπου έχει παρατηρηθεί ότι οι δεξιότητες (skills) παίζουν καθοριστικό ρόλο.



Mιλώντας με πολλούς υποψηφίους ή επαγγελματίες , που προέρχονται από το χώρο των Θετικών Επιστημών, των Οικονομικών Επιστημών, της Διοίκησης επιχειρήσεων, το Μάρκετιγκ παρατηρούμε ότι υπάρχει λανθασμένη αντίληψη σχετικά με το κατά πόσο η έλειψη πτυχίου / μεταπτυχιακού στην πληροφορική, τους αποτρέπει ώστε να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη καρίερα στο χώρο.


Το Workearly, σύμφωνα και με την Εφημερίδα "Καθημερινή", είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα που εκπαιδεύει επαγγελματίες και υποψηφίους, σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις της αγοράς, προετοιμάζοντας τους ώστε να ανταπεξέλθουν ρεαλιστικά ακόμα και στις πιο απαιτητικές διαδικασίες αξιολόγησης των εταιρειών.


Σύμφωνα με το emea.gr και το vice, είναι η πρώτη υπηρεσία στην Ελλάδα που προετοιμάζει και εκπαιδεύει υποψηφίους ατομικά για εξ αποστάσεως εργασία, στο χώρο της τεχνολογίας, τόσο στην Ελλάδα και σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.


Απευθύνεται σε οποιονδήποτε επαγγελματία βρίσκεται στο χώρο του ΙΤ ή προέρχεται από πεδία θετικών επιστήμων, οικονομικών, management κ.λπ. και θέλει να μπει και να εξελιχθεί στην αγορά της τεχνολογίας αποτελεσματικά και γρήγορα.


O Μιχάλης Νικολιουδάκης, τελειόφοιτος του τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συνεργάστηκε με το Workearly και χωρίς να έχει ολοκληρώσει ακόμα τις σπουδές κατόρθωσε να ξεκινήσει ως Data Visualization Engineer σε μεγάλη εταιρία του κλάδου.


Αποτελεί ένα ακόμα επιτυχημένο παράδειγμα της δύναμης του εκπαιδευτικού coaching και της καινοτομίας του workearly.


Εστιάζοντας στο σύνολο δεξιοτήτων του Data Analysis, σχεδιάσαμε μαζί ένα δυναμικό πλάνο εκπαίδευσης στοχεύοντας ακριβώς στο skillset που είναι σε μεγάλη ζήτηση αυτή τη στιγμή.


Πιο αναλυτικά, εισχωρήσαμε σε τεχνολογίες όπως SQL, Python, Data Visualization / Tableau , Reporting / PowerBi, Datawarehousing .



Παρακάτω , ο Μιχάλης μοιράζεται την εμπειρία του σχετικά με τη συνεργασία του με το Workearly:


- Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Workearly, τι χρειαζόσουν και γιατί το επέλεξες;


Ο χώρος του data science ανέκαθεν με ενδιέφερε. Ψάχνωντας, ανακάλυψα το Workearly και κανονίσαμε ένα mini interview. Οι άνθρωποι του Workearly εκτός από επαγγελματίες είναι άνθρωποι ,κατανοώντας πλήρως τις ανάγκες ενός ατόμου, του οποίου τα όνειρα και η εξέλιξη είναι τα μεγαλύτερα κίνητρα. Ο προσανατολισμός προς μία κατεύθυνση καριέρας δεν είναι εύκολο στις μέρες μας. Το Workearly όμως απέδειξε το αντίθετο. Χρειαζόμουν έναν ειδικό να αναλύσει το προφίλ μου και μέσα από τις καθημερινές μου επιθυμίες να “ξεθάψει” τα ταλέντα μου. Στο Workealy δεν βρήκα έναν ειδικό αλλά πολλούς. Το επέλεξα διότι έμαθα τα παρακλάδια που διαθέτει μία καριέρα στο χώρο του data science και η διορατικότητα της ομάδας του Workearly με ώθησε να τα καταφέρω και να γίνω DATA ANALYST πριν τελειώσω τη σχολή.



- Πώς το workearly σε βοήθησε να καλύψεις το γνωσιακό κενό και την έλλειψη κατεύθυνσης – προσανατολισμού που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων σήμερα;


Είναι μεγάλη αλήθεια, ότι ένα συντριπτικό ποσό αποφοίτων από τα πανεπιστήμια δε γνωρίζουν από που να ξεκινήσουν και πως θα εφαρμόσουν όλες τις ακαδημαϊκές γνώσεις που κατέκτησαν. Μιλώντας εκ πείρας και έχοντας σπουδάσει στο τμήμα στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς μπορώ να πω οτι το Workearly όχι μόνο μου έδωσε κατεύθυνση αλλά μου έδωσε και στόχο. Αυτό έγινε μέσα από στοχευμένη εκπαίδευση και επεξεργασμένο υλικό από την πλευρά τους, ώστε να μην είναι χαοτικό το αντικείμενο και να μην υπάρχει πίεση. Συγκεκριμένα deadlines ωστόσο προσέδωσαν σε πολύ καλές αποδόσεις που δεν περίμενα ο ίδιος να είχα. Έπειτα από ώρες εξάσκησης και διαβάσματος, υπήρχαν κάποια mock interviews ( προσομοίωση συνέντευξης) ώστε ο υποψήφιος να είναι έτοιμος, να μην έχει άγχος, να είναι ετοιμόλογος και να μπορέσει να αποδώσει σε αρκετές ερωτήσεις και μικρές ασκήσεις που θα του έβαζαν.



- Τι περίμενες από τη συνεργασία με το workearly, πως ήταν η συνεργασία εν τέλει και τι μπορεί να περιμένει κάποιος που θα αποφασίσει να συνεργαστεί με το Workearly;


Αρχικά, δεν είχα συγκεκριμένες προσδοκίες. Βαδίζοντας σε άγνωστα μονοπάτια οτιδήποτε χρειαζόμουν ήταν δίπλα μου, όλοι, ένας προς ένα. Μαθαίνοντας σιγά σιγά το αντικείμενο και διεισδύοντας περαιτέρω, γεννήθηκαν αρκετές απορίες που δεν έμειναν αναπάντητες. Όποιος αποφασίσει να συνεργαστεί με το Workearly, σίγουρα να είναι έτοιμος να μάθει, να ανακαλύψει, να αποκτήσει τα ανάλογα skills αλλά και να απογοητευτεί στην εξάσκηση, να πεισμώσει και τελικά να τα καταφέρει και να δει τον εαυτό του σε μία πολύ καλή θέση εργασίας με προοπτικές, υγιές εργασιακό περιβάλλον και καθημερινή εξέλιξη δίχως το mood της ρουτίνας.



- Τι σου έκανε εντύπωση στο workearly και σε τι διαφέρει (προσωπική άποψη) από άλλες υπηρεσίες, εκπαιδευτικού ή coaching χαρακτήρα;


Προφανώς το Workearly δεν ήταν η μόνη υπηρεσία που είχα ψάξει. Όμως ήταν η πρώτη. Συγκριτικά. Το Workearly βρήκε το αντικείμενο που θα με έκανε ευτυχισμένο πάρα πολύ γρήγορα. Η παρουσίαση του προγράμματος ήταν εξαιρετική, δίνοντάς μου απευθείας όραμα. Η όρεξη που είχα για εκμάθηση βρήκε χώρο να διοχετευθεί.



- Ποιο ήταν το αποτέλεσμα και τι συμβουλή θα έδινες σε νέους επαγγελματίες που θέλουν να συνδυάσουν τα background / πτυχίο τους με το Data Analysis και το Business Intelligence;


Αφού είχα καλύψει το γνωστικό επίπεδο που χρειαζόταν , και να σημειωθεί χωρίς να έχω το πτυχίο ακόμη, ξεκίνησα με καθοδήγηση του Workearly να φτιάξω LinkedIn και νακάνω apply σε πολύ μεγάλες εταιρίες για τις θέσεις Junior Data Analyst και Junior Business Intelligence Analyst. Υπήρχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Ήταν η ώρα που αισθανόμουν έτοιμος και που έκλεινα συνεντεύξεις. Μετά από ένα- ενάμιση μήνα συνεντεύξεων κατέληξα σε μία πανέμορφη εταιρία στον τομέα του BI. Μία αρχική συμβουλή που θα έδινα είναι να επιλέξουν τα κατάλληλα άτομα για καθοδήγηση ώστε να εμπνευστούν από αυτά και να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό στόχο. Ο χώρος της επιστήμης των δεδομένων συνήθως αναφέρεται σε άτομα που έχουν μαθηματικές βάσεις και αναλυτικό τρόπο σκέψης. Είναι αποδεκτό να επιδιώξουν την απογοήτευση μέσα από εκπαίδευση και εξάσκηση και να δημιουργούν απορίες και ερωτήσεις. Να είναι συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους. Να είναι παρατηρητικοί και να ψάχνουν. Να δημιουργήσουν τον κόσμο που θέλουν εκείνοι να ζουν




Το workearly στο περιοδικό Startupper Mag Η καινοτομία του workearly ως κεντρικό αφιέρωμα και εξώφυλλο στο τεύχος Απριλίου 2021

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδω


Aν θέλεις να εκπαιδευτείς ειδικά για τις απαιτήσεις της αγοράς και στη συνέχεια να λάβεις προσφορές από εταιρείες για θέσεις εργασίας 

ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ 

Σε αναλαμβάνουμε ΑΤΟΜΙΚΑ 100% ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ . Τώρα μπορείς να εκπαιδευτείς από το σπίτι σου.


Μέσω της διαδικασίας της δωρεαν αξιολόγησης προφίλ που παρέχουμε, θα καταλήξουμε μαζί στην ειδικότητα που σου ταιριάζει με γνώμονα το background και τους στόχους σου.

Aν θέλεις να εκπαιδευτείς ειδικά για τις απαιτήσεις της αγοράς και στη συνέχεια να λάβεις προσφορές από εταιρείες για θέσεις εργασίας ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ




Σε αναλαμβάνουμε ΑΤΟΜΙΚΑ 100% ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ . Τώρα μπορείς να εκπαιδευτείς από το σπίτι σου.


ΚΑΝΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

bottom of page