top of page

Αλλαγή καριέρας στα 30. Γίνεται;



Η αλλαγή καριέρας γίνεται πιο δύσκολη καθώς μεγαλώνουμε, όμως τα 30 είναι τα νέα 20!


Στην ηλικία των 30 ουσιαστικά, έχουμε τουλάχιστον άλλα 30 χρόνια εργασίας μπροστά μας, που μάλλον είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχει κάποιος ήδη στο βιογραφικό του. Επομένως γιατί να μη τα ξοδέψει κάνοντας μια δουλειά που απολαμβάνει πραγματικά; Σίγουρα οι ευθύνες αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά ένας ενήλικας στα 30 του χρόνια δεν έχει τις ίδιες ευθύνες που έχει κάποιος στην ηλικία των 50 και 60 ετών. Τα 30 είναι μία καλή ηλικία, καθώς έχουμε συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες μας και της αδυναμίες μας, γνωρίζουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο, ώστε να μπορούμε να πάρουμε πιο καταρτισμένες αποφάσεις για το μέλλον μας σε σχέση με την ηλικία των 18, που καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον μας.


Πως μπορεί λοιπόν να αλλάξει κάποιος καριέρα στα 30 του;

1.Εσωτερική Έρευνα

Αφού αποφασίσετε ότι θα αλλάξετε το εργασιακό σας μονοπάτι, θα χρειαστεί μια εσωτερική έρευνα για να δείτε συνολικά τι ήταν αυτό που δεν σας άρεσε στην προηγούμενη καριέρα σας, τι θα απολαμβάνατε να κάνετε στην καθημερινότητα σας, ή ποια είναι τα στοιχεία που σας ελκύουν στο νέο εργασιακό μονοπάτι που σκέφτεστε να ακολουθήσετε. Είναι σημαντικό να σκεφτεί κάποιος αυτές τις ερωτήσεις, προκειμένου να μπορεί να πάρει πιο καταρτισμένες αποφάσεις για το πως θα κινηθεί προς την νέα του καριέρα. Αν για παράδειγμα θα θέλατε να εργάζεστε από το σπίτι ή το γραφείο, είναι αποφάσεις που θα σας καθοδηγήσουν καλύτερα στο να επιλέξετε αντίστοιχους κλάδους που προσφέρουν αυτό που αναζητάτε.


2.Επικοινωνία με άτομα από τον κλάδο που θέλετε να ακολουθήσετε

To networking που έχετε κάνει μέχρι σήμερα, μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποίησετε τις επαφές σας προκειμένου να μάθετε από τα ίδια άτομα που δουλεύουν στον χώρο που σας ενδιαφέρει, πως είναι μια τυπική ημέρα στην δουλειά, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και να αξιολογήσετε καλύτερα αν θα μπορούσατε να είστε εσείς στη θέση τους. Επιπλέον να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα, οι υπεύθυνοι προσλήψεων (Recruiters) δεν κοιτάζουν μόνο την επίσημη εκπαίδευση από ένα πανεπιστήμιο και την προϋπηρεσία στον ίδιο τομέα. Η προσωπικότητα, οι εμπειρίες και οι δεξιότητές σας (δείτε εδώ) μπορούν να σας προσφέρουν τη θέση που επιθυμείτε.


3.Εκπαίδευση και training

Η αλλαγή καριέρας βέβαια, θα χρειαστεί την απόκτηση της κατάλληλης εκπαίδευσης για τον επόμενο ρόλο που θα αναλάβει κάποιος και την παραίτηση φυσικά από την τωρινή του εργασία. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από το να αποφασίσει την αλλαγή στην καριέρα του. Δεν είναι απαραίτητο να απορρίπτετε θέσεις επειδή δεν διαθέτετε όλα τα προσόντα. Οι δεξιότητες αποκτούνται και ειδικότερα σήμερα, την εποχή του upskilling και reskilling (δείτε εδώ). Το upskilling, η συνεχής δηλαδή μετεκπαίδευση και κατάρτιση μετά τις σπουδές, γίνονται ολοένα και πιο διαδεδομένη παγκοσμίως.Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως στο ότι η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Επιπλέον οι δεξιότητες που ήδη κατέχετε μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες αλλά και να συμπληρωθούν με το reskilling.


4.Αναζήτηση των trends

Οι μηχανές αναζήτησης εργασίας, είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε αυτό το βήμα. Θα καταλάβετε πολύ καλύτερα τι εκπαίδευση και δεξιότητες απαιτούνται στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Επιπλέον χρειάζεται να δείτε ποιες είναι οι θέσεις εργασίας με την μεγαλύτερη ζήτηση,και ποιοι “τίτλοι” είναι οι πιο δημοφιλείς. Θέσεις όπως business managers,hr specialists, business analysts, digital marketing analysts, qa testers, developers και data scientists, είναι κάποιους από τους πιο δημοφιλείς ρόλους που απασχολούνται άτομα ερχόμενοι από διαφορετικούς κλάδους χωρίς να έχουν πάντα το αντίστοιχο ακαδημαϊκό background. Ο λόγος που αυτές οι θέσεις είναι τόσο δημοφιλείς, είναι ότι μπορούν εύκολα να προσεγγιστούν από υποψηφίους με το κατάλληλο upskilling και reskilling.


5. Βιογραφικό & Linkedin

Στην νέα σας αυτή διαδρομή, καλό θα ήταν να αξιολογήσετε πάλι το βιογραφικό σας και να δημιουργήσετε ένα νέο το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στις δεξιότητες που έχετε, παρά στην προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο σχετική. Μερικά tips για το βιογραφικό σας σημείωμα:

#1 Δείτε βιογραφικά άλλων ατόμων στον τομέα που θέλετε να ενταχθείτε και να δομήσετε το βιογραφικό σας σύμφωνα με αυτά.

#2 Δώστε μεγάλη προσοχή στην πλατφόρμα του LinkedIn η οποία αποτελεί την πιο δημοφιλή πλατφόρμα για όλους τους επαγγελματίες.Πλέον πολλές εταιρίες δεν κοιτάζουν καν τα βιογραφικά, αλλά απευθείας τα προφίλ των υποψηφίων στο LinkedIn.

#3 Προσθέστε digital badges στο προφίλ του LinkedIn σας. Ειναι ο πιο άμεσος και δημοφιλής τρόπος για τους recruiters, να ελέγχουν τις δεξιότητες των υποψηφίων στο LinkedIn (αναλυτικός οδηγός εδώ).



Ποιες καριέρες μπορεί να ακολουθήσει κάποιος στα 30;

Ενδεικτικά κάποιες από τις θέσεις εργασίας που θα έχουν μεγάλη ζήτηση από το 2023 και μετά είναι:




Ποιες είναι οι top επιλογές των περισσότερων;
  1. Business Consultants & Business Intelligence Analysts (διαβάστε περισσότερα)

  2. Digital Marketing Analysts (διαβάστε περισσότερα)


Πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνει restart την καριέρα του στον τομέα που θέλει;

Η απάντηση είναι με το Upskilling. To upskilling είναι η απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή η περαιτέρω ανάπτυξη δεξιοτήτων που κάποιος ήδη κατέχει. Το upskilling και το reskilling, σε αντίθεση με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στοχεύουν στην απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που τα κάνει πιο αποδοτικά αλλά και πιο δημοφιλή για άτομα που εργάζονται ή σπουδάζουν και έχουν περιορισμένο χρόνο. Ειδικότερα για άτομα που έχουν ήδη επαφή με την αγορά εργασίας και επιθυμούν να αλλάξουν τομέα και θέση εργασίας το upskilling είναι μονόδρομος.


Τι συμβαίνει με το Upskilling στην Ελλάδα;

Το φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στην Ελλάδα, είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, να μην γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις εργασίας. Με τα επίπεδα της ανεργίας στην χώρα μας να παραμένουν σταθερά υψηλά, το upskilling προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά εργασίας.


Digital Badges

Τα digital badges (διαβάστε περισσότερα εδώ). επιτρέπουν στους υποψηφίους να συλλέγουν μεταδεδομένα για συγκεκριμένες δεξιότητες που έχουν αποκτήσει, οι οποίες βοηθούν περαιτέρω τους υπεύθυνους προσλήψεων να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τα skills τους. Γνωστά και ως micro–credentials, τα Digital Badges, είναι γραφική αναπαράσταση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων ενός ατόμου μαζί με επαληθεύσιμη περιγραφή των γνώσεων και των δραστηριοτήτων που χρειάστηκε για να τα κερδίσει. Τα Digital Badges είναι εξαιρετικά χρήσιμα καθώς μπορούν να είναι ορατά και βελτιστοποιημένα κατά την κοινή χρήση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλα επαγγελματικά δίκτυα ή portals όπως, Indeed, Glassdoor, LinkedIn, κλπ. Αποτελώντας μία από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη, με τα διαπιστευτήρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA), το Workearly προχώρησε σε συνεργασία με την Credly, τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο πάροχο digital credentials στον κόσμο για την παραγωγή εξειδικευμένων micro-credentials, ώστε να έχουν μοναδική αντιμετώπιση και αναγνώριση οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του. Οι απόφοιτοι του Workearly λαμβάνουν Digital Badges, που τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Tο Workearly Greece, παρέχει τα πρώτo online exam center για την απόκτηση Digital Badges, με ισχύ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, για πάνω από 10 κλάδους, με δυνατότητα εκπαίδευσης μικρής ή μεγάλης διάρκειας για όποιον επιθυμεί. Τα πιο δημοφιλή Digital Badges αφορούν τους παρακάτω κλάδους:


Εκπαίδευση με προσομοίωση εξ αποστάσεως εργασίας

-Το Workearly αποτελεί το πιο σύγχρονο upskilling project στην Ελλάδα, που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δεξιότητες για κλάδους τεχνολογίας και business, μέσω εξ αποστάσεως schools, bootcamps μέσω προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών εργασίας και projects για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία οι εκπαιδευόμενοι. Το βραβευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό project, βασίζεται στην λογική της ταχείας και πρακτικής από την αρχή, απόκτησης δεξιοτήτων-skills, μέσω διαδραστικών προγραμμάτων που συνδυάζουν την τελευταία τεχνολογία των e-learnings με την προσωπική επαφή με τις εκπαιδευτικές ομάδες του. Οι εκπαίδευση είναι 100% online και στους χρόνους του εκάστοτε εκπαιδευόμενου.

-H learning πλατφόρμα του Workearly αποθηκεύει αυτόματα και την πρόοδο και τα σκορ των χρηστών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ζωντανή επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές ομάδες, προσομοιώνοντας έτσι μια καινοτόμα εκπαιδευτική εμπειρία. Επιπλέον, παρέχονται ειδικά περιβάλλοντα προσομοίωσης που έχουν δημιουργηθεί ώστε να επιλύονται πραγματικά παραδείγματα της αγοράς και δίνοντας έτσι στους εκπαιδευόμενους πραγματική εμπειρία. Για παράδειγμα χρήστες συνδέονται με μεγάλες βάσεις mock δεδομένων εταιρειών με παραδείγματα όπως το Spotify, βασεις με κρυπτονομίσματα ή αποτελεσμάτων αγώνων και λύνουν προβλήματα που τους ανατίθενται. Επιπλέον εξοικειώνονται με προβλήματα ερωτήσεων συνεντεύξεων μεγάλων εταιρειών όπως η Amazon, η Google, και το Linkedin.

-To Workearly, σημειώνει άνοδο άνω του 400% σε νέους εκπαιδευόμενους κάθε χρόνο, αποτελώντας το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο εκπαιδευτικό project στην Ελληνική αγορά. Φέρνοντας ένα καινοτόμο concept για τα εγχώρια δεδομένα κατάφερε να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους εκπαιδευομένους. To Workearly εστιάζει σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη απορρόφηση και εξέλιξη στην αγορά εργασίας, όπως η πληροφορική και η ανάλυση δεδομένων, το HR, το management το digital marketing. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής (είτε για upskilling είτε για digital badging) και να ενημερωθούν για τα διαδικαστικά των προγραμμάτων.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

AWARDS

Το Workearly powered by Reatcode απέσπασε σημαντικές διακρίσεις (δείτε εδώ), συμμετοχές ρεκόρ από υποψηφίους και εταιρείες και διθυραμβικές κριτικές από τους εκπαιδευομένους, καθιστώντας τις υπηρεσίες του ως τις κορυφαίες από άποψης ποιότητας, αποτελέσματος και εκπαιδευτικής εμπειρίας. Επιπλέον, η Reatcode έχει διακριθεί ανάμεσα τις κορυφαίες HR Tech εταιρείες στην Αμερική για το 2022, όσον αφορά τα καινοτόμα πρότζεκτ της (δείτε εδώ).


Alumni Stories

Ετικέτες:

bottom of page