top of page

Ποιες είναι οι θέσεις εργασίας που μπορεί να διεκδικήσει κάποιος με ένα πτυχίο μαθηματικών;



Μετά το πτυχίο τι; Είναι μια ερώτηση που συχνά προκύπτει μετά το πέρας των σπουδών μας.


Συχνό φαινόμενο για πολλούς φοιτητές είναι τελειώνοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, να μην γνωρίζουν πως να κινηθούν στην αγορά εργασίας και για ποιες θέσεις θεωρούνται κατάλληλοι. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για ενήλικες οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε ένα συγκεκριμένο κλάδο για πολλά χρόνια αλλά θέλουν να κάνουν στροφή στη καριέρα τους και δεν γνωρίζουν σε τι θέσεις εργασίας μπορούν να αφομοιωθούν. Οι σπουδές στα μαθηματικά προσφέρουν αρκετά μεγάλη ποικιλία στις επαγγελματικές προοπτικές. Mε την εξέλιξη της τεχνολογίας, το big data και τις μεταβολές στην οικονομία, όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται άτομα με κλίση στα νούμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας της Αμερικής από το 2018 μέχρι το 2028 η αγορά εργασίας για τους μαθηματικούς, θα αυξηθεί κατά 30%. Οι δεξιότητες που αποκτά κανείς μέσω ενός πτυχίου μαθηματικών, όπως η λογική και ποσοτική σκέψη, η ικανότητα χειρισμού δύσκολων διανοητικών προκλήσεων, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και η στατιστική είναι απαραίτητα σε πολλά εργασιακά πεδία όπως των οικονομικών, του business, της πληροφορικής ακόμη και της νομικής και της Ιατρικής.


Τι θέσεις εργασίας μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με ένα πτυχίο μαθηματικών;

Καθηγητής

Η πιο συνηθισμένη πορεία που ακολουθούν τα άτομα με πτυχίο μαθηματικής σχολής είναι η διδασκαλία.Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ασχολούνται με τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου. Στο πεδίο των μαθηματικών, τα καθήκοντα ενός καθηγητή αφορούν την οργάνωση και παράδοση των μαθημάτων του, την άμεση επικοινωνία με τους μαθητές, την διόρθωση γραπτών, εργασιών και την επίβλεψη της απόδοσης των μαθητών. Η δουλειά του καθηγητή είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για άτομα που αγαπούν να μοιράζονται την προσωπική τους γνώση και να βοηθούν τους άλλους στην κατανόηση της γνώσης αυτής. Οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να απασχολούνται φυσικά σε σχολεία, ιδιωτικά ή δημόσια, φροντιστήρια, αλλά και σε ιδιωτικά μαθήματα κατ'οίκον ή εξ αποστάσεως. Με τη κατοχή διδακτορικού διπλώματος, μπορεί κάποιος να απασχοληθεί και στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Data analyst

Οι data analysts δηλαδή οι αναλυτές δεδομένων, συλλέγουν και εξετάζουν δεδομένα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία για τη δημιουργία πληροφοριών που βοηθούν τις διάφορες επιχειρήσεις να λαμβάνουν αποφάσεις. Αναζητούν μοτίβα, τάσεις και ανωμαλίες μέσα στα σύνολα των δεδομένων και στα τυπικά τους καθήκοντα ανήκουν: η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων για την εξαγωγή των απαραίτητων δεδομένων, παρουσίαση της πληροφορίας που βγαίνει από τα δεδομένα σε πελάτες και managers, ο εντοπισμός τάσεων και η ανάλυση τους. Oι data analysts είναι περιζήτητοι σε πολλές επιχειρήσεις όπως, τράπεζες, συμβουλευτικές εταιρείες, marketing agencies, φαρμακευτικές, εταιρείες τηλεπικοινωνιων, ακόμη και στο δημόσιο τομέα.


Δες εδώ πως μπορείς να γίνεις Data Analyst.


 


Εξερεύνησε τις τελευταίες τάσεις του Data Science δωρεάν!


 


Business Consultant

Οι Business consultants ή αλλιώς σύμβουλοι επιχειρήσεων, βοηθούν τους οργανισμούς να διαχειρίζονται την αλλαγή και να λύνουν προβλήματα που προκύπτουν, ώστε η επιχείρηση να είναι πιο αποτελεσματική και κερδοφόρα. Στόχος λοιπόν των συμβούλων είναι να βοηθήσουν την επιχειρηματική απόδοση των οργανισμών και η δουλειά τους μπορεί να επικεντρώνεται στο κομμάτι της στρατηγικής, των operations, του management, της οικονομίας, του Marketing , του HR και πολλών ακόμη. Οι σύμβουλοι συνεργάζονται στενά με τους πελάτες τους προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και να συμφωνήσουν στο πως θα κινηθούν. Επιπλέον στα καθήκοντα τους περιλαμβάνεται η διεξαγωγή έρευνας, η στατιστική ανάλυση, η ανακάλυψη και επίλυση επιχειρησιακών προβλημάτων δίνοντας πολλαπλές λύσεις. Το consulting αποτελεί μια πολύπλευρη διαδικασία και είναι απαραίτητη σε όλες τις επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Δες εδώ πως μπορείς να γίνεις Business Analyst / Consultant.


Στατιστικός/ Ερευνητής

Οι στατιστικοί συγκεντρώνουν ποσοτικά δεδομένα και έπειτα τα παρουσιάζουν, βοηθώντας τις εταιρίες να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα αυτά. Κάποιος με σπουδές πάνω στα μαθηματικά, έχει σημαντική εξοικείωση με τη Στατιστική ανάλυση, επομένως έχει σημαντικό προβάδισμα για μια καριέρα στη στατιστική.Σημαντικές δεξιότητες επίσης για έναν στατιστικό είναι οι δεξιότητες στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι αριθμητικές και αναλυτικές δεξιότητες και οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες. Πολλοί που ακολουθούν το μονοπάτι της στατιστικής, στρέφονται και στο κομμάτι της έρευνας. Στην ερευνητική διαδικασία η στατιστική ανάλυση των δεδομένων είναι απαραίτητη.


HR

Ο κλάδος του HR αναπτύσσεται ραγδαία. Πριν από λίγα χρόνια, οι Ελληνικές εταιρείες με αυτόνομο τμήμα HR ήταν ελάχιστες. Στις υπόλοιπες, ένα άτομο ήταν αρκετό για να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του τμήματος, από τη στελέχωση του προσωπικού έως τη διαχείριση του προσωπικού και τη διεκπεραίωση των πληρωμών. Πλέον, οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επενδύουν σε επαγγελματίες που κατέχουν ειδικές γνώσεις και εξειδικευμένες δεξιότητες που εστιάζονται σε συγκεκριμένους τομείς.

Δες εδώ πως μπορείς να γίνεις HR


Software developer

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες development που μπορεί να ασχοληθεί κάποιος. Το system development, το full stack development, το web development ,το mobile development και το test automation development. Όλα αυτα τα είδη προγραμματισμού. Απαραίτητες δεξιότητες στον προγραμματισμό είναι φυσικά η μαθηματική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων , οι γλώσσες προγραμματισμού, η προσοχή στη λεπτομέρεια. Κάποιος που προέρχεται από τις θετικές επιστήμες, με υπόβαθρο στα μαθηματικά, διαθέτει ήδη κάποιες από τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό. Με εξάσκηση στις γλώσσες προγραμματισμού, μπορεί εύκολα να εισέλθει στον συγκεκριμένο χώρο και να εξελιχθεί αρκετά γρήγορα.

Δες εδώ πως μπορείς να γίνεις Developer

 

Πως μπορεί κάποιος να αποκτήσει τις δεξιότητες που αναφέρονται συμπληρωματικά με το πτυχίο του;

Η απάντηση είναι με το upskilling. Το upskilling, σε αντίθεση με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στοχεύει στην απόκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που το κάνει πιο αποδοτικό αλλά και πιο δημοφιλές για άτομα που εργάζονται ή σπουδάζουν και έχουν περιορισμένο χρόνο. Ειδικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας, οι συνδρομές σε online courses και η ανάγκη για upskilling είχε αυξηθεί περισσότερο από ποτέ.


Τι συμβαίνει με το Upskilling στην Ελλάδα;

Το φαινόμενο που παρατηρείται περισσότερο στην Ελλάδα, είναι οι περισσότεροι υποψήφιοι, ενώ έχουν εκπαιδευτεί ακαδημαϊκά, να μην γνωρίζουν πού να εστιάσουν γνωσιακά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται από θέσεις εργασίας. Με τα επίπεδα της ανεργίας στην χώρα μας να παραμένουν σταθερά υψηλά, το upskilling προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά εργασίας.


Digital Badges

Τα digital badges (διαβάστε περισσότερα εδώ). επιτρέπουν στους υποψηφίους να συλλέγουν μεταδεδομένα για συγκεκριμένες δεξιότητες που έχουν αποκτήσει, οι οποίες βοηθούν περαιτέρω τους υπεύθυνους προσλήψεων να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τα skills τους. Γνωστά και ως micro–credentials, τα Digital Badges, είναι γραφική αναπαράσταση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων ενός ατόμου μαζί με επαληθεύσιμη περιγραφή των γνώσεων και των δραστηριοτήτων που χρειάστηκε για να τα κερδίσει. Τα Digital Badges είναι εξαιρετικά χρήσιμα καθώς μπορούν να είναι ορατά και βελτιστοποιημένα κατά την κοινή χρήση σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλα επαγγελματικά δίκτυα ή portals όπως, Indeed, Glassdoor, LinkedIn, κλπ. Αποτελώντας μία από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη, με τα διαπιστευτήρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA), το Workearly προχώρησε σε συνεργασία με την Credly, τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο πάροχο digital credentials στον κόσμο για την παραγωγή εξειδικευμένων micro-credentials, ώστε να έχουν μοναδική αντιμετώπιση και αναγνώριση οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του. Οι απόφοιτοι του Workearly λαμβάνουν Digital Badges, που τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Tο Workearly Greece, παρέχει τα πρώτo online exam center για την απόκτηση Digital Badges, με ισχύ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, για πάνω από 10 κλάδους, με δυνατότητα εκπαίδευσης μικρής ή μεγάλης διάρκειας για όποιον επιθυμεί. Τα πιο δημοφιλή Digital Badges αφορούν τους παρακάτω κλάδους:

Εκπαίδευση με προσομοίωση εξ αποστάσεως εργασίας

-Το Workearly αποτελεί το πιο σύγχρονο upskilling project στην Ελλάδα, που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δεξιότητες για κλάδους τεχνολογίας και business, μέσω εξ αποστάσεως schools, bootcamps μέσω προσομοίωσης πραγματικών συνθηκών εργασίας και projects για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία οι εκπαιδευόμενοι. Το βραβευμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό project, βασίζεται στην λογική της ταχείας και πρακτικής από την αρχή, απόκτησης δεξιοτήτων-skills, μέσω διαδραστικών προγραμμάτων που συνδυάζουν την τελευταία τεχνολογία των e-learnings με την προσωπική επαφή με τις εκπαιδευτικές ομάδες του. Οι εκπαίδευση είναι 100% online και στους χρόνους του εκάστοτε εκπαιδευόμενου.

-H learning πλατφόρμα του Workearly αποθηκεύει αυτόματα και την πρόοδο και τα σκορ των χρηστών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ζωντανή επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές ομάδες, προσομοιώνοντας έτσι μια καινοτόμα εκπαιδευτική εμπειρία. Επιπλέον, παρέχονται ειδικά περιβάλλοντα προσομοίωσης που έχουν δημιουργηθεί ώστε να επιλύονται πραγματικά παραδείγματα της αγοράς και δίνοντας έτσι στους εκπαιδευόμενους πραγματική εμπειρία. Για παράδειγμα χρήστες συνδέονται με μεγάλες βάσεις mock δεδομένων εταιρειών με παραδείγματα όπως το Spotify, βασεις με κρυπτονομίσματα ή αποτελεσμάτων αγώνων και λύνουν προβλήματα που τους ανατίθενται. Επιπλέον εξοικειώνονται με προβλήματα ερωτήσεων συνεντεύξεων μεγάλων εταιρειών όπως η Amazon, η Google, και το Linkedin.

-To Workearly, σημειώνει άνοδο άνω του 400% σε νέους εκπαιδευόμενους κάθε χρόνο, αποτελώντας το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο εκπαιδευτικό project στην Ελληνική αγορά. Φέρνοντας ένα καινοτόμο concept για τα εγχώρια δεδομένα κατάφερε να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους εκπαιδευομένους. To Workearly εστιάζει σε ειδικότητες που έχουν μεγάλη απορρόφηση και εξέλιξη στην αγορά εργασίας, όπως η πληροφορική και η ανάλυση δεδομένων, το HR, το management το digital marketing. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής (είτε για upskilling είτε για digital badging) και να ενημερωθούν για τα διαδικαστικά των προγραμμάτων.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Alumni Stories
bottom of page