Πόσο κοστίζει το μεταπτυχιακό σου ;Όταν ολοκληρώσεις τις πρώτες σπουδές σου και αποκτήσεις το πτυχίο σου, καλείσαι να σκεφτείς το επόμενο βήμα. Πολλοί νέοι πτυχιούχοι αμφιταλαντεύονται σε αυτό το σημείο και όχι άδικα.


Έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση, πως χωρίς περαιτέρω ειδικευμένες σπουδές, χωρίς την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, δεν μπορεί κάποιος να γίνει ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Θα δεις συμφοιτητές σου να επιλέγουν άμεσα κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και άλλους να επιλέγουν να εργαστούν, ίσως και εκτός πεδίου σπουδών. Αποκτώντας μια εικόνα για το πόσο κοστίζει πραγματικά ένα μεταπτυχιακό, ίσως βρεις απαντήσεις σε ορισμένα από τα διλήμματά σου. 


Το μεταπτυχιακό αποτελεί επένδυση. Δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, ιδίως αμέσως μετά τις πρώτες σπουδές. Απαιτείται κατάλληλη έρευνα, ώστε να επιλέξεις ένα μεταπτυχιακό που θα ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές βλέψεις σου και στις οικονομικές σου δυνατότητες


Στο κόστος ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, συγκαταλέγονται αρχικά τα δίδακτρα που καλείσαι να καταβάλεις. Τα δίδακτρα ενδεχομένως να αποτελούν την αφετηρία της έρευνας για την εύρεση ενός κατάλληλου μεταπτυχιακού, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά έξοδα. Έναν ενδιαφερόμενο, πρέπει να τον απασχολήσει ιδιαίτερα το κόστος διαβίωσης, το κόστος των μετακινήσεων και μετέπειτα το κόστος εξοπλισμού και βιβλίων αν δεν συμπεριλαμβάνονται στα δίδακτρα.


Όλα αυτά τα έξοδα, συνδυάζονται με τον περιορισμό του εισοδήματος, ενώ τις περισσότερες φορές το εισόδημα είναι μηδενικό. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συνολικά έξοδα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία παρέχεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ανάλογα με τον πάροχο, τη διάρκεια, το πεδίο και τη μορφή του. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας;Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα

Η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο ετών (3-5 εξάμηνα). Μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχονται από ιδιωτικά αλλά και από δημόσια ιδρύματα. Παρατηρούμε μέσω πλατφόρμας αναζήτησης αλλά και πληροφοριών μας, πως τα δίδακτρα στις θετικές επιστήμες και ιδίως στον τομέα της πληροφορικής, τείνουν να ξεπερνούν τα 2500€ και κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 2500-6000€, περί τα 1500-2000€ το εξάμηνο. Ασφαλώς δεν μιλάμε για κάποιον κανόνα, αλλά για τη γενικότερη εικόνα. Τα δίδακτρα αυξάνονται στα πανεπιστήμια κεντρικών πόλεων, ιδίως για την Αθήνα, αλλά και σε ιδρύματα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα δημόσιων ιδρυμάτων τείνουν να κοστίζουν λιγότερο, ενώ εντοπίζονται ορισμένες υποτροφίες και μειώσεις διδάκτρων για υποψήφιους που ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, η αγορά συγγραμμάτων και υλικού αποτελεί επιπρόσθετο κόστος, που ο ενδιαφερόμενος οφείλει να συνυπολογίσει.


Το κόστος διαβίωσης, παραμένει μικρότερο από άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά όχι αμελητέο. Επειδή τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν είναι πολυάριθμα, πολλές φορές ο ενδιαφερόμενος αναγκάζεται να σπουδάσει σε διαφορετική πόλη από τον τόπο διαμονής. Αυτό σημαίνει πως θα κληθεί να νοικιάσει κάποια κατοικία, όπου θα μπορεί να διαμένει κατά τη διάρκεια των εξαμήνων. Αν αναλογιστούμε πως το κόστος ενοικίων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως να μην μπορεί να καλύψει το συνολικό κόστος. Μην ξεχνάς πως κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είσαι σε θέση να εργάζεσαι πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, κάτι που μειώνει το εισόδημά σου. Εμπειρικά, το κόστος ενοικίασης στην Αθήνα, θα ξεπερνά τα 1300€ ανά εξάμηνο χωρίς περαιτέρω παροχές. Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού με δυνατότητα παρακολούθησης εξ’ αποστάσεως μειώνει το κόστος διαβίωσης και μετακίνησης.

Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Το κόστος των διδάκτρων ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο εξωτερικό τείνει να αυξάνεται σημαντικά. Φυσικά αυτό διαφέρει ανά περίπτωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, το κόστος των διδάκτρων είναι πολλαπλάσιο συγκριτικά με την Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, το κόστος είναι υψηλό, αλλά όχι υπέρογκα, διότι το κράτος τείνει να επιχορηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Στην Αγγλία αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν συνήθως ένα έτος, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο έτη.


Στην Αγγλία, τα μεταπτυχιακά προγράμματα υπερβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις 6000 λίρες, φτάνοντας κατά μέσο όρο μέχρι και 17000 λίρες, κάτι που προσεγγίζει το ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 20000€. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσά αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Ανά έτος, το κόστος διδάκτρων ξεπερνάει τα 10.000 δολάρια, φτάνοντας ποσά άνω των 30.000 δολαρίων. Μιλάμε για συνολικό κόστος που συνήθως ξεπερνάει τα 35.000€.


Το κόστος διαβίωσης αλλάζει ανά χώρα και ανά πόλη. Για παράδειγμα στην Αγγλία, το κόστος διαβίωσης παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανά πόλη. Στο Λονδίνο το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Εμπειρικά μιλώντας, ξεπερνάει τα 1500€ μηνιαίως. Η έρευνα του ενδιαφερόμενου πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτομερής, ώστε να καταφέρει να επιλέξει οικονομικά βιώσιμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Για την πλειονότητα ενδιαφερόμενων, δεν είναι εφικτό. 


Όταν επιλέγεται κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αυξάνονται σημαντικά και τα έξοδα μετακίνησης. Φυσικά, παρέχεται και πληθώρα εξ’ αποστάσεως μεταπτυχιακών σπουδών, που μειώνουν τα έξοδα διαβίωσης και μετακίνησης. Παρατηρούνται όμως αυξημένα δίδακτρα σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Το κόστος είναι μόνο οικονομικό; 

Θεωρούμε πως όχι. Σίγουρα κατά την αναζήτησή σου, ή κατά την ανάλυση των διλλημάτων σου, θα εστιάσεις στο οικονομικό κόστος του μεταπτυχιακού. Αλλά πρέπει να αναλογιστείς και άλλους κινδύνους. Καταρχάς, δεν είναι δεδομένο πως το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου και στις επαγγελματικές βλέψεις σου. Πολλοί ενδιαφερόμενοι, καταλήγουν λόγω πεποιθήσεων να ακολουθούν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί, χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπειρία από την εργασιακή πραγματικότητα. 


Η εργασιακή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Θα ήταν ιδιαίτερα ατυχές να επενδύσεις πολλά χρήματα σε ένα μεταπτυχιακό, που θα σε έκανε ανταγωνιστικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητές σου. Αυτό δε θα το ξέρεις αν δεν αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία. Το μεταπτυχιακό, μπορεί να σου κοστίσει αρκετά σε εργασιακή εμπειρία και σε χρόνο

Η ομάδα μας προωθεί τη φιλοσοφία του να εργάζεται κάποιος νωρίς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μειώνουμε την αξία του μεταπτυχιακού.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να διαπιστώσει πως πράγματι ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί σε τομέα που του ταιριάζει και να τον προετοιμάσουμε για αυτό. Θεωρούμε ωφέλιμη την εργασία, διότι η εργασιακή εμπειρία, τείνει να αποτελεί σημαντικότερο κριτήριο στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας.


Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να χάσεις χρόνο και χρήμα, διότι και τα δύο είναι πολύ σημαντικά. 


Οι επιλογές σου σε αυτό το σημείο θα επηρεάσουν άμεσα την καριέρα σου και είμαστε δίπλα σου, ώστε να σε βοηθήσουμε να κάνεις τις κατάλληλες. 


Αν έχεις τελειώσει κάποια σχολή Πληροφορικής , Πολυτεχνείο , κάποια σχολη των θετικών επιστημών (Μαθηματικό , χημικό κ.τλ) , αν προέρχεσαι από κάποιον άλλον εργασιακό χώρο , αν σου αρέσει ο χώρις της τεχνολογίας και θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά , μπορούμε να σε βοηθήσουμε να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας.

ΔΕΣ ΕΔΩ ΠΩΣ !

Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !

Θοδωρής Ζησιμόπουλος

Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !


Το workearly είναι η ιδανική λύση για εσένα που θέλεις να μπεις και να ξεχωρίσεις στο χώρο του ΙΤ στην ειδικότητα που επιθυμείς !

Team job. Photo young businessmans crew

Είναι η μοναδική υπηρεσία όπου σε αναλαμβάνουν προσωπικά οι

πιο έμπειροι επαγγελματίες του κλάδου με σκοπό να πετύχεις !

Focused young woman works with statistic

Στόχος είναι αρχικά να εκπαιδευτείς ειδικά για τις απαιτήσεις της αγοράς και στη συνέχεια να λάβεις προσφορές από εταιρείες για θέσεις εργασίας .

Hipster Girl use Laptop huge Loft Studio

Η εκπαίδευση προσαρμόζεται αποκλειστικά στο δικό σου προφίλ και τις δικές σου ανάγκες.

Young woman working on laptop in the off

Σε αναλαμβάνουμε ΑΤΟΜΙΚΑ 100% ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ . Τώρα μπορείς να εκπαιδευτείς από το σπίτι σου !

Συχνές Ερωτήσεις

Γιατι να επιλέξω το workearly? Ποια είναι η διαφορά απο ένα κοινό εκπαιδευτικο προγραμμα?


Το workearly είναι η μοναδική υπηρεσία όπου γίνεται προσωποποιημένο personal training αναλογα με τις ανάγκες και το background σου. Αυτό σημαίνει ότι η εξειδικευμένη ομάδα του workearly θα σε αναλάβει αποκλειστικά ώστε να σε προετοιμάσει να ξεκινήσεις ή να κάνεις επανεκκίνηση στην αγορά εργασίας στην ειδικότητα που επιθυμείς. Η στοχευση στις αναγκες σου ειναι 100% εξατομικευμένη, επομένως τα αποτελέσματα είναι υψηλοτερα απο οποιοδήποτε γενικό εκπαιδευτικο προγραμμα. Θα προετοιμαστείς και θα εκπαιδευτείς από έμπειρους επαγγελματιες του χωρου, ώστε άμεσα να διεκδικήσεις τις καλυτερες ευκαιριες καριέρας σε Ελλάδα, Κυπρο και Εξωτερικό. Μαζί θα εστιασουμε τοσο στις γνωσεις που πραγματικά εχουν σημασία για να ξεκινήσεις στην αγορά αλλά και στη διαδικασία των συνεντευξεων, συνεπώς θα γλιτώσεις χρονο και περιττά εξοδα.
Ποσο διαρκεί η εκπαιδευση / καθοδήγηση?


Το πλάνο εκπαιδευσης / καθοδήγησης φτιάχνεται αποκλειστικά για εσένα, επομένως η διάρκεια του θα υπολογιστεί με βάση το background και τους στόχους σου.
Τι περιλαμβάνει η εκπαιδευση ?


Το workearly είναι η μοναδική υπηρεσία όπού το εκπαιδευτικό υλικό που παρεχουμε φτιαχνεται ειδικά για εσένα και ειναι ειδικά προσαρμοσμένο στις τελευταιες απαιτήσεις της αγοράς !
Ποιό είναι το κοστος ?


Το κόστος της υπηρεσίας θα υπολογιστεί με βάση το προφίλ και τους στοχους σου. Κανονικά οι υπηρεσίες personal coaching εχουν αρκετά υψηλο κοστος λόγω της προσωποποιημενης φυσης του προγραμματος. Στο workearly, για να είναι βιώσιμο οικονομικά το προγραμμα σε υποψηφιους σε Ελλαδα / Κυπρο, πραγματοποιούμε μεγάλες εκπτωσεις και διευκολύνσεις φτάνοντας τις τιμές των πιο οικονομικών σεμιναριων !
Ειναι απο αποσταση?


Ναι, σε αναλαμβανουμε 100% εξ αποστασεως !