top of page

Πόσο κοστίζει το μεταπτυχιακό σου;



Όταν ολοκληρώσεις τις πρώτες σπουδές σου και αποκτήσεις το πτυχίο σου, καλείσαι να σκεφτείς το επόμενο βήμα. Πολλοί νέοι πτυχιούχοι αμφιταλαντεύονται σε αυτό το σημείο και όχι άδικα.


Έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση, πως χωρίς περαιτέρω ειδικευμένες σπουδές, χωρίς την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου, δεν μπορεί κάποιος να γίνει ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Θα δεις συμφοιτητές σου να επιλέγουν άμεσα κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και άλλους να επιλέγουν να εργαστούν, ίσως και εκτός πεδίου σπουδών. Αποκτώντας μια εικόνα για το πόσο κοστίζει πραγματικά ένα μεταπτυχιακό, ίσως βρεις απαντήσεις σε ορισμένα από τα διλήμματά σου. 


Το μεταπτυχιακό αποτελεί επένδυση. Δεν μπορούν όλοι να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, ιδίως αμέσως μετά τις πρώτες σπουδές. Απαιτείται κατάλληλη έρευνα, ώστε να επιλέξεις ένα μεταπτυχιακό που θα ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές βλέψεις σου και στις οικονομικές σου δυνατότητες


Στο κόστος ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, συγκαταλέγονται αρχικά τα δίδακτρα που καλείσαι να καταβάλεις. Τα δίδακτρα ενδεχομένως να αποτελούν την αφετηρία της έρευνας για την εύρεση ενός κατάλληλου μεταπτυχιακού, αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά έξοδα. Έναν ενδιαφερόμενο, πρέπει να τον απασχολήσει ιδιαίτερα το κόστος διαβίωσης, το κόστος των μετακινήσεων και μετέπειτα το κόστος εξοπλισμού και βιβλίων αν δεν συμπεριλαμβάνονται στα δίδακτρα.


Όλα αυτά τα έξοδα, συνδυάζονται με τον περιορισμό του εισοδήματος, ενώ τις περισσότερες φορές το εισόδημα είναι μηδενικό. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα συνολικά έξοδα, ανάλογα με τη χώρα στην οποία παρέχεται το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ανάλογα με τον πάροχο, τη διάρκεια, το πεδίο και τη μορφή του. Ποια είναι, λοιπόν, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας;



Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα

Η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ελλάδα, κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο ετών (3-5 εξάμηνα). Μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχονται από ιδιωτικά αλλά και από δημόσια ιδρύματα. Παρατηρούμε μέσω πλατφόρμας αναζήτησης αλλά και πληροφοριών μας, πως τα δίδακτρα στις θετικές επιστήμες και ιδίως στον τομέα της πληροφορικής, τείνουν να ξεπερνούν τα 2500€ και κυμαίνονται κατά μέσο όρο μεταξύ 2500-6000€, περί τα 1500-2000€ το εξάμηνο. Ασφαλώς δεν μιλάμε για κάποιον κανόνα, αλλά για τη γενικότερη εικόνα. Τα δίδακτρα αυξάνονται στα πανεπιστήμια κεντρικών πόλεων, ιδίως για την Αθήνα, αλλά και σε ιδρύματα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα δημόσιων ιδρυμάτων τείνουν να κοστίζουν λιγότερο, ενώ εντοπίζονται ορισμένες υποτροφίες και μειώσεις διδάκτρων για υποψήφιους που ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα, η αγορά συγγραμμάτων και υλικού αποτελεί επιπρόσθετο κόστος, που ο ενδιαφερόμενος οφείλει να συνυπολογίσει.


Το κόστος διαβίωσης, παραμένει μικρότερο από άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά όχι αμελητέο. Επειδή τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν είναι πολυάριθμα, πολλές φορές ο ενδιαφερόμενος αναγκάζεται να σπουδάσει σε διαφορετική πόλη από τον τόπο διαμονής. Αυτό σημαίνει πως θα κληθεί να νοικιάσει κάποια κατοικία, όπου θα μπορεί να διαμένει κατά τη διάρκεια των εξαμήνων. Αν αναλογιστούμε πως το κόστος ενοικίων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως να μην μπορεί να καλύψει το συνολικό κόστος. Μην ξεχνάς πως κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είσαι σε θέση να εργάζεσαι πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, κάτι που μειώνει το εισόδημά σου. Εμπειρικά, το κόστος ενοικίασης στην Αθήνα, θα ξεπερνά τα 1300€ ανά εξάμηνο χωρίς περαιτέρω παροχές. Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού με δυνατότητα παρακολούθησης εξ’ αποστάσεως μειώνει το κόστος διαβίωσης και μετακίνησης.

Μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Το κόστος των διδάκτρων ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο εξωτερικό τείνει να αυξάνεται σημαντικά. Φυσικά αυτό διαφέρει ανά περίπτωση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, το κόστος των διδάκτρων είναι πολλαπλάσιο συγκριτικά με την Ελλάδα. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, το κόστος είναι υψηλό, αλλά όχι υπέρογκα, διότι το κράτος τείνει να επιχορηγεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Στην Αγγλία αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα μεταπτυχιακά προγράμματα διαρκούν συνήθως ένα έτος, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δύο έτη.


Στην Αγγλία, τα μεταπτυχιακά προγράμματα υπερβαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τις 6000 λίρες, φτάνοντας κατά μέσο όρο μέχρι και 17000 λίρες, κάτι που προσεγγίζει το ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 20000€. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσά αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Ανά έτος, το κόστος διδάκτρων ξεπερνάει τα 10.000 δολάρια, φτάνοντας ποσά άνω των 30.000 δολαρίων. Μιλάμε για συνολικό κόστος που συνήθως ξεπερνάει τα 35.000€.


Το κόστος διαβίωσης αλλάζει ανά χώρα και ανά πόλη. Για παράδειγμα στην Αγγλία, το κόστος διαβίωσης παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανά πόλη. Στο Λονδίνο το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Εμπειρικά μιλώντας, ξεπερνάει τα 1500€ μηνιαίως. Η έρευνα του ενδιαφερόμενου πρέπει να είναι ιδιαίτερα λεπτομερής, ώστε να καταφέρει να επιλέξει οικονομικά βιώσιμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Για την πλειονότητα ενδιαφερόμενων, δεν είναι εφικτό. 


Όταν επιλέγεται κάποιο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αυξάνονται σημαντικά και τα έξοδα μετακίνησης. Φυσικά, παρέχεται και πληθώρα εξ’ αποστάσεως μεταπτυχιακών σπουδών, που μειώνουν τα έξοδα διαβίωσης και μετακίνησης. Παρατηρούνται όμως αυξημένα δίδακτρα σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Το κόστος είναι μόνο οικονομικό; 

Θεωρούμε πως όχι. Σίγουρα κατά την αναζήτησή σου, ή κατά την ανάλυση των διλλημάτων σου, θα εστιάσεις στο οικονομικό κόστος του μεταπτυχιακού. Αλλά πρέπει να αναλογιστείς και άλλους κινδύνους. Καταρχάς, δεν είναι δεδομένο πως το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σου και στις επαγγελματικές βλέψεις σου. Πολλοί ενδιαφερόμενοι, καταλήγουν λόγω πεποιθήσεων να ακολουθούν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί, χωρίς να έχουν την παραμικρή εμπειρία από την εργασιακή πραγματικότητα. 


Η εργασιακή πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Θα ήταν ιδιαίτερα ατυχές να επενδύσεις πολλά χρήματα σε ένα μεταπτυχιακό, που θα σε έκανε ανταγωνιστικό σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητές σου. Αυτό δε θα το ξέρεις αν δεν αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία. Το μεταπτυχιακό, μπορεί να σου κοστίσει αρκετά σε εργασιακή εμπειρία και σε χρόνο





Η ομάδα μας προωθεί τη φιλοσοφία του να εργάζεται κάποιος νωρίς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μειώνουμε την αξία του μεταπτυχιακού.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τον υποψήφιο να διαπιστώσει πως πράγματι ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί σε τομέα που του ταιριάζει και να τον προετοιμάσουμε για αυτό. Θεωρούμε ωφέλιμη την εργασία, διότι η εργασιακή εμπειρία, τείνει να αποτελεί σημαντικότερο κριτήριο στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας.


Tο Workearly αποτελεί την πρώτη υπηρεσία που παρέχει schools που ακολουθούν πρακτική προσέγγιση για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας σε ένα πραγματικό, ή κοντά στο πραγματικό, εργασιακό περιβάλλον.



Remote Working Schools 2022 – Εκπαίδευση, Πιστοποίηση και εξ αποστάσεως εργασία

Το Workearly έχει ταυτιστεί με το upskilling και αποτελεί εκπρόσωπο του remote working στην Ελλάδα.


Η καινοτομία του Workearly powered by Reatcode έχει διακριθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με την συμπερίληψή του σε λίστες καταξιωμένων επιχειρηματικών projects, όπως η λίστα Fortune 40 under 40, η αναγνώριση από τον κορυφαίο οργανισμό HR, τον HRCI, τις συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οργανισμούς της Sillicon Valley, αλλά και την μεγάλη διάκριση του οργανισμού ανάμεσα τις κορυφαίες HR Tech εταιρείες στην Αμερική για το 2022, όσον αφορά τα καινοτόμα πρότζεκτ της.


Δουλεύοντας στενά με υποψηφίους αλλά και εταιρείες ηγέτες του κλάδου, το Workearly κατάφερε πολύ γρήγορα να φέρει από το εξωτερικό τις νέες τάσεις της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, κατορθώνοντας να αναδειχθεί στην πιο δημοφιλή υπηρεσία reskilling και upskilling στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας και της Ανάλυσης Δεδομένων. Χιλιάδες επαγγελματίες που εκπαιδεύτηκαν, εργάζονται πλέον σε σημαντικές θέσεις, τόσο σε ελληνικές εταιρείες όσο και στην Παγκόσμια αγορά.Το Workearly απέσπασε συμμετοχές ρεκόρ από υποψηφίους και εταιρείες και διθυραμβικές κριτικές από τους εκπαιδευομένους, καθιστώντας τις υπηρεσίες του ως τις κορυφαίες από άποψης ποιότητας, αποτελέσματος και εκπαιδευτικής εμπειρίας.


Remote Schools

Tο Workearly αποτελεί την πρώτη υπηρεσία που παρέχει schools που ακολουθούν πρακτική προσέγγιση για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας σε ένα πραγματικό, ή κοντά στο πραγματικό, εργασιακό περιβάλλον.

Tο Workearly σε συνεργασία με την Slack, την μεγαλύτερη εταιρεία messaging για εταιρικές ομάδες στον κόσμο, συνδέει ατομικά τον κάθε εκπαιδευόμενο με τις remote εκπαιδευτικές ομάδες του Workearly, έχοντας πρόσβαση σε πλατφόρμες και βάσεις δεδομένων με πραγματικά datasets από γνωστές εταιρείες, αποκτώντας έτσι πραγματική εμπειρία σε υλοποίηση projects παράλληλα με την εκπαίδευση.Επιπλέον, εκτός από την ευέλικτη χρονικά και ασύγχρονη μελέτη, οι εκπαιδευόμενοι έχουν ατομική επίβλεψη και live αξιολογήσεις προόδου.

Σε συνεργασία με την Vaquancy, το πρώτο recruiting agency που συνδέει υποψηφίους στην Ελλάδα με εταιρείες του εξωτερικού, πολλοί εκπαιδευόμενοι θα έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης με κορυφαίους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για νέα ταλέντα.





bottom of page