top of page

Η σημασία της προϋπηρεσίας στην αγορά της τεχνολογίας



Οι ευκαιρίες εργασίας σε τεχνολογικά πεδία, όπως το software industry, είναι πολλές. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν απαιτήσεις και αυστηρά κριτήρια επιλογής εργαζομένων


. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απόρροια του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας. Οι καταρτισμένοι υποψήφιοι αυξάνονται. Πολλοί επενδύουν στην απόκτηση πτυχίου προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.


Τι ζητάει όμως ο εργοδότης;

Σύμφωνα με έρευνες, δύο στους τρεις εργοδότες αναζητούν απόφοιτους με εργασιακή εμπειρία, διότι έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες να προσλάβουν άτομα που έχουν εικόνα του έργου και το εργασιακού περιβάλλοντος. Ένας στους τρεις εργοδότες, θεωρεί πως οι υποψήφιοι δεν έχουν επαρκείς γνώσεις του εργασιακού αντικειμένου.


Οι απόφοιτοι, ιδίως στην Ελλάδα, έρχονται αντιμέτωποι συχνά με αυτή την πεποίθηση. Όταν κάποιος έχει μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές του, συνήθως δεν κατέχει επαρκή εργασιακή εμπειρία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν κατέχουν καν εργασιακή εμπειρία, διότι είναι γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι σπουδές δε συνδυάζονται με εργασία. Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών αλλά και μετά την απόκτηση του πτυχίου, μπορούν να γίνουν ενέργειες που θα σας οδηγήσουν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Είναι ένα κρίσιμο σημείο, ιδίως στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας που ο ανταγωνισμός είναι υψηλός.


Γιατί όμως η προϋπηρεσία είναι τόσο σημαντική για εσάς;






Μέσω της εργασίας αποκτάτε εικόνα για το εργασιακό περιβάλλον.

Αυτό δύσκολα επιτυγχάνεται μέσω των σπουδών. Είναι πολύ σημαντικό να σχηματίσετε μια ευρύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί πραγματικά στο εργασιακό πεδίο που σας ενδιαφέρει. Έχετε σκεφτεί ότι μια θέση μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις βλέψεις σας; Για παράδειγμα, μπορεί θεωρητικά να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ένας Data Analyst, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να σας κάνει να αναθεωρήσετε για το κατά πόσο σας ταιριάζει. Μέσω της εργασίας θα δοκιμάσετε τον εαυτό σας σε αυτό το ρόλο, θα βιώσετε τις πραγματικές απαιτήσεις των εργοδοτών και της αγοράς, του ανταγωνισμού, των εργαλείων.

Κατά την εργασία δημιουργούνται ευκαιρίες δικτύωσης.

Γνωρίζετε επαγγελματίες του χώρου και έχετε την ευκαιρία να δείξετε την αξία σας στην αγορά. Αυτό δίνει ευκαιρίες εξέλιξης της καριέρας σας. Για παράδειγμα, η εργασία ως intern σε μια εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ωφέλιμη συνεργασία. Ιδιαίτερα στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας, η δικτύωση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Υπάρχει συνεχής εξέλιξη και δυναμική στον κλάδο. Ευκαιρίες μπορεί να ανακύψουν σε στιγμές που δεν το περιμένετε και σίγουρα η ύπαρξη ατόμων που γνωρίζουν πως εργάζεστε αποδοτικά, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στην απόκτηση μιας θέσης.

Η εργασία αναπτύσσει και βελτιώνει τις ικανότητές σας.

Αποτελεί μορφή εκπαίδευσης. Σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον μπορεί κανείς να αποκομίσει πράγματα. Αυτό φυσικά ισχύει και στην αγορά της υψηλής τεχνολογίας. Έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο μας για τη σημασία των soft skills. Μέσω της εργασίας έχετε τη δυνατότητα να αναπτύξετε τις ικανότητές σας αλλά και τις πρακτικές γνώσεις σας αναφορικά για το αντικείμενο. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα αναπτύσσετε ταυτόχρονα.

Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν Web Developer, που δημιουργεί ιστοσελίδες για πελάτες του. Επικοινωνεί μαζί τους βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές του δεξιότητες, οργανώνει το έργο του, βελτιστοποιώντας τις διαχειριστικές του ικανότητες, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται για όλα τα σύγχρονα εργαλεία, δοκιμάζει, επεκτείνει τα hard skills του. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να εντοπίσει πιθανές αδυναμίες και να τις βελτιώσει.

Αποκτάτε αυτοπεποίθηση.

Και είναι απόλυτα λογικό. Το γεγονός πως πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις κατέχετε και πρακτικές που έχουν προέλθει μέσω της προϋπηρεσίας σας, ισχυροποιεί το βιογραφικό σας. Σε συνδυασμό με το γεγονός πως έχετε εικόνα του χώρου και δεν μπορεί κάποιος να σας αιφνιδιάσει, αυξάνει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας σε συνεντεύξεις. Το άτομο που πραγματοποιεί τη συνέντευξη καταλαβαίνει πως έχει να κάνει με έναν υποψήφιο που γνωρίζει πραγματικά τι χρειάζεται για τη θέση, συνεπώς είναι και η κατάλληλη επιλογή. Αποδεικνύετε πως έχετε πάθος για το πεδίο, ότι ξέρετε τι θέλετε και πως πασχίζετε να το διεκδικήσετε.



Οι εργοδότες έχουν λόγο που αναζητούν άτομα με προϋπηρεσία. Η προϋπηρεσία σε συνδυασμό με σχετική εκπαιδευτική κατάρτιση καθιστά τους υποψήφιους πιο έτοιμους. Φυσικά, είναι λάθος από την πλευρά των εργοδοτών να μην δίνουν ευκαιρίες, διότι όλοι οι επαγγελματίες ξεκίνησαν κάποια στιγμή χωρίς εργασιακή εμπειρία.


Οι ευκαιρίες αυτές μπορεί να έχουν τη μορφή ενός internship, ώστε να δοθούν τα εφόδια στο νέο υποψήφιο. Δυστυχώς, έχουμε παρατηρήσει πως στην Ελλάδα, ίσως κατά βάση για οικονομικούς λόγους, οι ευκαιρίες αυτές είναι μειωμένες σε σύγκριση με κάποιες χώρες του εξωτερικού. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Σημαίνει πως εντοπίζονται πιο δύσκολα.


Αυτή είναι η εικόνα μας από την αγορά της υψηλής τεχνολογίας, μιας και έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση. Μην ατενίζετε με απαισιοδοξία το εργασιακό σας μέλλον ειδικά όταν είστε μόνο στην αρχή.


Μη βιαστείτε να επεκτείνετε άμεσα τις γνώσεις σας μέσω επιπρόσθετων πτυχίων, σεμιναρίων, προγραμμάτων. Μπορεί να χάσετε πολύτιμο χρόνο και χρήμα και να απομακρυνθείτε από το στόχο σας, την εξέλιξη της καριέρας σας.


- Είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε την κατάλληλη βοήθεια, ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσετε όσο πιο άμεσα γίνεται την επαγγελματική σας καριέρα .


- Αυτός είναι ο στόχος μας άλλωστε, να σας μετατρέψουμε στον υποψήφιο που θα ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.


- Μαζί, θέλουμε να πάρετε το προβάδισμα στην ανταγωνιστική αγορά της τεχνολογίας.


Διαβάστε για τη μεθοδολογία μας και ενημερωθείτε δωρεάν.

Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !

bottom of page