top of page

Τα top επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2023



Με τις τεχνολογικές αλλαγές, ο εργασιακός τομέας, κάθε χρόνο μεταβάλλεται όλο και περισσότερο, με νέες θέσεις εργασίας να προκύπτουν και πολλούς νέους κλάδους να δημιουργούνται.


Ας δούμε λοιπόν, τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα για το 2023

1.Data Scientists

Τα δεδομένα είναι ο νέος “χρυσός” για τις εταιρείες. Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το Data Science θα συνεχίσουν να κυριαρχούν το 2023. Σύμφωνα με το Business Insider, οι data scientists θα συνεχίζουν να είναι σε υψηλή ζήτηση από τις εταιρίες, τουλάχιστον μέχρι το 2030. Το καλό με το data science, είναι ότι προσφέρει πολλούς διαφορετικούς ρόλους και θέσεις εργασίας,με αποτέλεσμα, πολλοί εργαζόμενοι να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να αναζητούν θέσεις ως data scientists.


Ενδεικτικά απαραίτητα skills:

SQL, PowerBI, Tableau, Python, Excel και άλλα.


Δες εδώ πως μπορείς να γίνεις Data Analyst.

 

Tο πιο δημοφιλές πρόγραμμα εκπαίδευσης και πιστοποίησης στο Data Science σε πάνω από 10 χώρες.

 

2. Developers

Οι developers μπορεί να ασχολούνται είτε με το front-end ή το back-end /server side development, καθώς και τα δύο στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία όλων των ιστότοπων. Mε το Web 3.0 να είναι η επόμενη φάση εξέλιξης του διαδικτύου, οι developers θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά περιζήτητοι για τα επόμενα χρόνια, ενώ είναι ένας κλάδος με πολύ καλές απολαβές.


Ενδεικτικά απαραίτητα skills:

Γλώσσες προγραμματισμου, databases, cloud platforms, data engineering, software engineering κ.α




3. QA testers και engineers

Από τα πιο ανερχόμενα επαγγέλματα στο χώρο της τεχνολογίας είναι των QA testers. Οι QA testers είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση της ποιότητας και καλής λειτουργίας λογισμικών, με την χρήση ή όχι automation tools. Oι QA testers έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παροχή υψηλής ποιότητας-λειτουργικού λογισμικού και διαδικτυακών εφαρμογών. Δοκιμάζουν και αξιολογούν νέα ή υπάρχοντα προγράμματα, προκειμένου να αναγνωρίσουν τυχόν bugs, glitches και άλλα προβλήματα στην εμπειρία των χρηστών.


Ενδεικτικά απαραίτητα skills:

Programming, SQL, Selenium, Cypress, Automation Testing, Jira κ.α





4. Επιστήμονες Υγείας και healthcare data analysts.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι νοσηλευτές, και γενικότερα οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, θα είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση το 2023. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, θα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα επαγγέλματα στο μέλλον.Μαζί με τις επιστήμες υγείας, εξαιρετική εξέλιξη και αποκατάσταση έχει ο χώρος του Healthcare Analytics, δηλαδή η ανάλυση υγειονομικών δεδομένων , τα οποία χρησιμοποιούνται προκειμένου να προβλεφθούν τάσεις, να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών, να γίνει καλύτερη διαχείριση στην εξάπλωση των ασθενειών αλλά και να γίνει καλύτερη η διοίκηση σε νοσοκομεία και άλλες υποδομές υγείας.

Απαραίτητα skills:

Health Statistics, Bioinformatics, Biopython, Healthcare Databases κ.α




5. Business Analysts και Project Managers

O μεγάλος όγκος δεδομένων που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις, εκτός από το ότι απαιτούν σωστή κατανόηση, αποτελούν και τη βάση, όλων των διοικητικών αποφάσεων που λαμβάνουν πλέον οι εταιρείες. Οι δεξιότητες που πρέπει να έχει λοιπόν κάποιος στον τομέα του business, έχουν αυξηθεί, κάνοντας τους business analysts πολύ περιζήτητους. Oι ζήτηση επίσης για τους project managers έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς είναι εκείνοι που έλεγχουν τη διαδικασία εκτέλεσης κάποιου project, την διαχείριση της ομάδας, των πόρων και του χρονοδιαγράμματος. Με την αύξησης της remote εργασίας, oι project managers πληθαίνουν στις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξομαλύνεται το team working.


Aπαραίτητα skills:

Business Analytics, Αgile Scrum Management, Data Analysis & Data Visualization for Business Analysts, SQL for Business Analytics και Reporting - KPIs




6. HR professionals

Ο κλάδος του HR αναπτύσσεται ραγδαία, Πλέον, οι εταιρείες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της σωστής και αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και επενδύουν σε επαγγελματίες που κατέχουν ειδικές γνώσεις και εξειδικευμένες δεξιότητες που εστιάζονται σε συγκεκριμένους τομείς. Ένα παράδειγμα με μεγάλη ζήτηση είναι το Recruitment.δηλαδή την εύρεση και αξιολόγηση υποψηφίων, με σκοπό στελέχωση των εταιρειών με τους κατάλληλους εργαζόμενους. Μεγάλη ζήτηση τα επόμενα έτη θα έχει και το Talent Acquisition.Είναι ένας τομέας που θα απασχολήσει πολύ τους επαγγελματίες του HR, ειδικότερα στο κομμάτι του tech & It recruiting, καθώς κάποιος που αναζητά ταλέντα στο τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εκτός από τις γνώσεις που απαιτείται να έχει ως HR specialist, απαιτείται και βαθύτερη γνώση στη βιομηχανία της πληροφορικής.


Aπαραίτητα skills:

HR Recruiting, HR management, HR Metrics & Analytics, Payroll, Learning & Development κ.α




7. Digital Marketers

To digital marketing, έχει έρθει για να μείνει, με θέσεις να ανοίγουν συνεχώς. Καθώς όλες οι επιχειρήσεις σταδιακά ψηφιοποιούνται, το digital marketing αποτελεί βασικό τμήμα πολλών επιχειρήσεων. Ο digital marketeer, επικεντρώνεται στους βασικούς δείκτες απόδοσης (KPI) κάθε καναλιού για τη σωστή μέτρηση της απόδοσης των προωθητικών ενεργειών της επιχείρησης.

Ειδικότερα μέσα στο 2023 θα δούμε μεγαλύτερο demand στους marketing analysts, που ασχολούνται με την ανάλυση των δεδομένων.Στην εποχή των big data, η οργάνωση, η σύνθεση και η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων marketing, είναι πλέον απαραίτητη για τις επιχειρήσεις.


Απαραίτητα skills:

Μarketing Analytics, Google Ads, Cloud Marketing, Tableau, Big Query, Data analysis, Social Media Analytics, Influencer marketing κ.α




Πολλά από τα παραπάνω ενδεικτικά skills που αναφέρονται, δύσκολα καλύπτονται πλέον από την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η εξειδίκευση στους εργασιακούς ρόλους, έχει ανοίξει τον δρόμο και στην εξειδικευμένη εκπαίδευση η οποία λειτουργεί κυρίως μέσω των digital badges, των certification και των micro-credentials.


Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν ένα digital badge ή certification;

Tα digital badges και τα certifications σήμερα μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από ένα πτυχίο, ειδικότερα στους τομείς πληροφορικής ή και ανάλυσης δεδομένων, όπως είναι και το Marketing Analytics. Τα Digital Badges μπορούν να πιστοποιήσουν την εξειδικευμένη γνώση και χρήση εργαλείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες ευκαιρίες εργασίας, οικονομικών απολαβών και ένα πιο δυνατό βιογραφικό.


Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που παρέχουν αναγνωρισμένα Digital Credentials;

Αποτελώντας μία από τις λίγες εταιρείες στην Ευρώπη, με τα διαπιστευτήρια του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA), το Workearly προχώρησε σε συνεργασία με την Credly, τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο πάροχο digital credentials στον κόσμο για την παραγωγή εξειδικευμένων micro-credentials, ώστε να έχουν μοναδική αντιμετώπιση και αναγνώριση οι απόφοιτοι των προγραμμάτων του. Οι απόφοιτοι του Workearly λαμβάνουν Digital Badge, που τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.


AWARDS

Το Workearly powered by Reatcode απέσπασε σημαντικές διακρίσεις (δείτε εδώ), συμμετοχές ρεκόρ από υποψηφίους και εταιρείες και διθυραμβικές κριτικές από τους εκπαιδευομένους, καθιστώντας τις υπηρεσίες του ως τις κορυφαίες από άποψης ποιότητας, αποτελέσματος και εκπαιδευτικής εμπειρίας. Επιπλέον, η Reatcode έχει διακριθεί ανάμεσα τις κορυφαίες HR Tech εταιρείες στην Αμερική για το 2022, όσον αφορά τα καινοτόμα πρότζεκτ της (δείτε εδώ).


Alumni Stories

Ετικέτες:

bottom of page