top of page

Gerasimos Marketos | Director of Product
Hack The Box 

Gerasimos-Marketos-c.png

WORKEARLY INTERVIEW

Μια μικρή περιγραφή για εσένα, την εμπειρία σου στονκλάδο του Data Science, την τωρινή σου δραστηριότητα και τις αρμοδιότητες σου.

Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της
διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων. Στα πλαίσια του διδακτορικού μου ασχολήθηκα με την επέκταση τεχνολογιών data warehousing και mining με στόχο την αξιοποίηση χωροχρονικών δεδομένων. Επαγγελματικά, ξεκίνησα να ασχολούμαι το 2005 με σχεδιασμό λύσεων Business Intelligence και analytics. Από εκεί πέρασα στο χώρο του cybercrime/fraud prevention με χρήση analytics και machine learning μοντέλων - τότε είχα την ευκαιρία να δω πως αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν πέρα από reporting, ως μερος εφαρμογών με έμφαση τον εντοπισμό outliers και γενικότερα περιπτώσεων απόκλισης από γνωστά πρότυπα. Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκομαι στην Hack The Box , ως Head of Product, και ασχολούμαι με σχεδιασμό προϊόντων που βοηθούν cybersecurity ομάδες να αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Πλέον κοιτάω τα analytics και machine learning:
● ως εργαλεία που μας δίνουν χρήσιμα insights για τη χρήση των προϊόντων μας και τη συμπεριφορά των χρηστών μας.
● ως εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων
● ως εργαλεία που αξιοποιούνται από κακόβουλους χρήστες για να εντατικοποιήσουν και να βελτιώσουν τις επιθέσεις τους.
● ως στόχοι κακόβουλων χρηστών με σκοπόστόχο να επηρεάσουν τα αποτελέσματα που αυτά τα μοντέλα θα έδιναν υπό κανονικές συνθήκες.

Τι σου αρέσει περισσότερο όσον αφορά την εργασία σου στον κλάδο του Data Science?

Το εύρος των προβλημάτων στα οποία βρίσκουν εφαρμογή αυτές οι τεχνολογίες και το
γεγονός ότι μπορούν να μας οδηγήσουν σε σημαντική γνώση αξιοποιώντας δεδομένα
που σε πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται μη σημαντικά ή μη συσχετιζόμενα.

Τι είναι αυτό που παρατηρείς ως major event, τάση ή αλλαγή που θα αλλάξει τον κλάδο του Data Science και των Analytics τα επόμενα 5 χρόνια? Ποιά είναι η άποψη σου για το remote working?

Θα έλεγα ότι παρατηρούμε την ωρίμανση και σε μεγάλο βαθμό το “commoditization” τεχνολογιών του χώρου που εμφανίστηκαν πριν μερικά χρόνια. Πλέον δε συζητάμε αν χρειαζόμαστε αυτές τις τεχνολογίες ή πώς θα γίνει η ενσωμάτωση τους στις διαδικασίες ενος οργανισμού. Αντιθέτως, θεωρούμε δεδομένη τη χρήση τους ως μέρος διαδικασιών και συστημάτων.
Βλέπουμε επίσης τις προκλήσεις που εισάγουν αυτές οι τεχνολογίες, όπως:
● το κατα πόσο μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα που παράγουν (explainability)
● το κατα πόσο τα σχετικά μοντέλα εκπαιδεύονται με τρόπο ώστε να είναι αμερόληπτα (unbiased)
● τη χρήση τους από κακόβουλους χρήστες, κάτι που έχει αρχίσει να παρατηρείται στο πλαίσιο κυβερνοεπιθέσεων


Σχετικά, με το remote working: ανοίγει νέες προοπτικές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες. Ειδικά στο χώρο των analytics, που παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη εξειδίκευση, βλέπουμε να γίνεται τάση η αναζήτηση ταλέντων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια επαγγελματίας στον κλαδο του Data Science ώστε να πετύχει ? Ποιά είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν candidate ώστε να ενταχθεί στις ομάδες σου στην “Hack The Box” ?

Η ομάδα των analytics στην Hack The Box αποτελείται από αναλυτές και μηχανικούς που γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο τους και, έχοντας κατανοήσει σε βάθος την περιοχή στην οποία εστιάζουν, χρησιμοποιούν δεδομένα για να λύσουν προβλήματα και να υποστηρίξουν αποφάσεις. Επιπλέον, παρακολουθούν τις τάσεις
στην περιοχή των analytics και ενσωματώνουν νέες τεχνικές και τεχνολογίες που ταιριάζουν στο περιβάλλον μας. Αυτά θα έλεγα είναι και τα χαρακτηριστικά ενός καλού επαγγελματία στη συγκεκριμένη περιοχή. Ένας συνδυασμός τεχνικών γνώσεων με ενδιαφέρον ή και περιέργεια ακόμα ννα μάθουν περισσότερα για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν.

Πως η “Hack The Box” χρησιμοποιεί την επιστήμη των Δεδομένων για να βελτιώσει το προϊόν της και το user experience ?

Χρησιμοποιούμε analytics για την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων που μας βοηθούν να κατανοήσουμε με ποιό τρόπο οι χρήστες χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας, τη διαχρονική τους πορεία πάνω στις πλατφόρμες μας, τις προτιμήσεις τους κτλ. Επιπλέον, ως εργαλεία που ενσωματώνουμε στα προϊόντα μας για να
παρέχουμε insights πάνω στις δεξιότητες που αποκτούν μεμονωμένοι χρήστες, ομάδες ή και σε επίπεδο οργανισμού. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, μελετάμε επίσης την επίδραση που έχουν αυτές οι τεχνολογίες στο χώρο της κυβερνοασφάλειας: ως εργαλεία άμυνας/επίθεσης ή και ως στόχοι επιθέσεων.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στον κλάδο την Ανάλυσης Δεδομένων? Το Workearly Data Science School είναι το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα που προσομοιώνει πραγματικές συνθήκες εξ αποστάσεως εργασίας μέσω της εκπαίδευσης, με projects σε πραγματικά datasets και task based training. Ποία είναι η άποψη σου για την πρωτοβουλία αυτή και την λογική της hands on εκπαίδευσης ?

Να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και να φροντίζει να τις επεκτείνει συνεχώς. Υπάρχουν πολλά εργαλεία, προγραμματιστικές βιβλιοθήκες κτλ εκεί έξω αλλά είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιούνται “τυφλά”, να γνωρίζουμε τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες έχουν υλοποιηθεί. Η πρωτοβουλία της Workearly που στοχεύει στην πρακτική εξοικείωση με το χώρο του Data Science είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και παρέχει γνώσεις και εφόδια για να βρει κάποιος μια θέση εργασίας ή και να εξελιχθεί στην εργασία του. Η απόκτηση πρακτικής εμπειρίας είναι επίσης σημαντική και υπάρχουν δυνατότητες ακόμα και πριν ξεκινήσει κάποιος την επαγγελματική του πορεία, συμμετέχοντας για παράδειγμα σε data science διαγωνισμούς.

blob_edited_edited.png
brandmark-design (23).png

Data Science Training

Tο Workearly αποτελεί την πρώτη υπηρεσία που παρέχει Data Science Training Programs τα οποία ακολουθούν πρακτική προσέγγιση για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας σε ένα πραγματικό, ή κοντά στο πραγματικό, εργασιακό περιβάλλον.

 

Πρόκειται για έναν συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής ενασχόλησης μέσα από πραγματικά case-studies. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν εις πέρας εργασίες που θα κληθούν να αναλάβουν και ως επαγγελματίες στην αντίστοιχη θέση.Σκοπός δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση ή η αποστήθιση γνώσεων αλλά η προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν αποφάσεις και να βρουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα. 

 

Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με την αγορά στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, μέσω του συνεργαζόμενου ομίλου Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent και της Remote.com

bottom of page