top of page

Κορυφαία Στελέχη μιλούν για τον κλάδο του HR

CODING Illustration Instagram posts (19).png

WORKEARLY INTERVIEWS

- Πώς βλέπουν το επάγγελμα του HR όσοι ασχολούνται με αυτό;

- Γιατί το επέλεξαν και επένδυσαν σε αυτόν τον χώρο;

- Ποια είναι τα στοιχεία που τους βοήθησαν να διακριθούν και να ανελιχθούν στην αγορά εργασίας;

- Τι ζητούν από τους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στις ομάδες τους;

  «Κατα την αποψή μου, κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο και την προηγούμενη εμπειρία του, μπορεί να εργαστεί στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, αρκεί να έχει τα εξής προσωπικά-ποιοτικά χαρακτηριστικά: αυθεντικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο (caring, νοιάξιμο όπως το λέω εγώ), συναισθηματική νοημοσύνη (που σημαίνει, αντιλαμβάνομαι και μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου), γνωστική ενσυναίσθηση (που σημαίνει, κατανοώ πώς σκέφτεται ο άλλος και άρα σε τι θέση βρίσκεται) και να είναι, πολύ καλός ακροατής,  επικοινωνιακός, έμπιστος, εχέμυθος και ακέραιος».

Οι θέσεις εργασίας για ειδικότητες του HR καθημερινά πολλαπλασιάζονται και ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες άλλων κλάδων αποφασίζουν να κάνουν στροφή 180 μοιρών για να αφομοιωθούν και να ανελιχθούν στον πολλά υποσχόμενο αυτό κλάδο.

 

Είναι όμως ένας κλάδος που ταιριάζει σε κάθε προσωπικότητα και είναι προσβάσιμος σε όλους;

Χάρη στο
Βήμα ,το Humanvue Greece και το Workearly κορυφαία στελέχη HR μοιράζονται σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινότητά τους και τις επαγγελματικές επιλογές που προσφέρει ο κλάδος, καθώς επίσης και τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

 

Το Workearly αναγνωρίζεται ως εγκεκριμένος πάροχος εκπαίδευσης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute - USA) και αποτελέι την πρώτη υπηρεσία που παρέχει HR Training Programs τα οποία ακολουθούν πρακτική προσέγγιση για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας σε ένα πραγματικό, ή κοντά στο πραγματικό, εργασιακό περιβάλλον. Αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει στελέχη HR ή επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο του HR μέσα από μία πληθώρα online διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων HR. Εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στην επαγγελματική εκπαίδευση, το Workearly έχει δημιουργήσει προγράμματα με θεωρητικό υλικό αλλά πραγματικές υποθέσεις εργασίας από 100+ εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης και βοηθητικό υλικό ανάλογα με την ειδικότητα. Όσοι ολοκληρώνουν επιτυχώς τα προγράμματα του, λαμβάνουν πιστοποίηση από τον μοναδικό εγκεκριμένο πάροχο εκπαίδευσης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute – USA) στην Ελλάδα και την Κύπρο, τη Reatcode. Τέλος, είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διασύνδεσης για επαγγελματίες του HR, εγχώρια αλλά και εκτός συνόρων.

WORKEARLY HR TRAINING - Νέος Κύκλος Αιτήσεων

Τόνια Παφλιώτη – People Engagement & Talent Lead,  interworks.cloud, Αθήνα

Τόνια, δώσε μας μία μικρή περιγραφή για εσένα, την εμπειρία σου στο HR, την τωρινή σου θέση και τις αρμοδιότητες σου περιληπτικά.

 Είμαι απόφοιτη του Αμερικάνικου Κολλεγίου Deree με κατεύθυνση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και ειδικότητα στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Ξεκίνησα την πρακτική μου στην Deloitte το 2013 όπου και έμεινα ως το 2016 με καθήκοντα HR Assistant. Έπειτα εργάστηκα στα Jumbo για κάποιους μήνες σαν HR Generalist αλλά η αγάπη μου για το tech γρήγορα με έκανε να αλλάξω job role και industry. Έτσι το 2017 ξεκίνησα στην Agile Actors ως IT Talent Acquisition Specialist όπου και έμεινα 4 χρόνια.

Εδώ και ένα χρόνο ανήκω στην ομάδα της interworks.cloud με έδρα την Θεσσαλονίκη και γραφεία σε Αθήνα και Κύπρο. Ο ρόλος μου είναι Company People Engagement & Talent Lead. Η τωρινή μου θέση έχει να κάνει με Recruitment, Employer Branding, People Engagement, Lead & Develop People.

 Τι σου αρέσει περισσότερο στον κλάδο του Recruiting;

 Θα έλεγα ότι είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Είναι απίστευτο με πόσες διαφορετικές προσωπικότητες μπορείς να συναναστραφείς στην καθημερινότητά σου και τί μπορείς να μάθεις από τον κάθε ένα. Επίσης εταιρίες με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, και όχι μόνο, χρειάζονται το Ανθρώπινο Δυναμικό, για να στήσουν τα θεμέλια για την σωστή και σταθερή ανάπτυξη τους. Για εμένα το HR είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας. Τα challenges που υπάρχουν στον χώρο μας καθημερινά είναι πολλά και δεν υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο από αυτό, καθώς νιώθω ότι κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο και αναπτύσσω δεξιότητες που ποτέ δεν πίστευα ότι έχω.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια HR professional ώστε να πετύχει στο Tech Recruiting; Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα σου στην interworks.cloud ;

 Πρέπει να έχει τεχνικές γνώσεις και να είναι γνώριμος με τις τελευταίες τάσεις της τεχνολογίας, όπως είναι για παράδειγμα η Agile Μεθοδολογία, τι είναι και που αποσκοπεί, να έχει ενσυναίσθηση, time management, να είναι active listener και να έχει εντρυφήσει περισσότερο σε Coaching θέματα. Στην interworks.cloud λειτουργούμε με βάση τα values που έχουμε όπως το transparency, innovation, performance, selflessness, curiosity & integrity, οπότε θα ήθελα αρχικά να δω ότι ο άνθρωπος που θα ενταχθεί στην ομάδα προασπίζει τα εν λόγω values. Θα ήθελα να δω το πόσο ανοιχτός είναι στο να δεχτεί feedback, καθώς είναι μέσα στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία που έχουμε σαν εταιρεία, καθώς και πόσο people-oriented είναι. Αυτά θα έλεγα ότι είναι τα πιο βασικά.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στον κλάδο των Human Resources ;

Να είναι έτοιμοι ότι δεν θα πετυχαίνουν πάντα όλους τους στόχους στο 100% , καθώς η δουλειά τους θα εξαρτάται από τους στόχους που έχει ο εκάστοτε εργοδότης και οι άνθρωποι που θα συναναστρέφονται καθημερινά, που είναι όλοι μοναδικοί.Επίσης να ετοιμαστούν για δραστηριότητες που πιθανόν να μην τους αρέσουν, όπως για παράδειγμα η αρχειοθέτηση, τα συνεχή τηλέφωνα με υποψηφίους ή πελάτες, ακόμα και μία απόλυση. Τέλος για εμένα το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν για να γίνουν πετυχημένοι HR Professionals είναι να νοιάζονται πραγματικά για τους ανθρώπους και να μπορούν να “μπουν στα παπούτσια του άλλου.”

HR SCHOOL - Νέος Κύκλος Αιτήσεων

Δήμητρα Δημητροπούλου – Director of Human Resources, MAJiK Systems, Waterloo, Ontario, Canada

Δήμητρα, μίλησέ μας για την πορεία σου στον κλάδο του HR.

 Ήξερα από μικρή ότι ήθελα να εργαστώ στον κλάδο του Business και το 2010 όταν άρχισα να σπουδάζω Communications Studies, Business Management και Psychology, ξεκίνησα την καριέρα μου στο Human Resources και Digital Marketing σε μια εταιρεία τεχνολογίας στο Οντάριο του Καναδά. Έκτοτε, έχω σπουδάσει Digital Marketing Management και Leadership και έχω εργαστεί σε διάφορες εταιρείες στο τμήμα του HR και Digital Marketing διότι με ενδιέφεραν πολύ και οι δύο τομείς καθώς βοηθούν άτομα και εταιρείες να αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 12+ χρονια, έχω δουλέψει σε Start-ups και επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες σε B2B, B2C & B2G στους κλάδους του IT & communications technology, e-commerce, medtech, web development & design, real estate, fintech, telematics, marketing & advertising και άλλα. Το 2020 άρχισα να εργάζομαι σε μια εταιρεία τεχνολογίας στον Καναδά όπου είμαι Director of Human Resources και παράλληλα προσφέρω HR και Digital Marketing υπηρεσίες στον Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη.

Τι είναι αυτό που παρατηρείς ως major event, τάση ή αλλαγή που θα αλλάξει τον κλάδο του  HR τα επόμενα 5 χρόνια ;

 Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, βλέπουμε, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, ένα εργασιακό πεδίο διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει, και το HR προσαρμόζεται σε αυτήν την κατάσταση αξιοποιώντας τις καινούργιες δυναμικές στον επαγγελματικό χώρο. Συγκεκριμένα, παρατηρώ 3 φαινόμενα που θα αλλάξουν τον κλάδο του HR -“Great Resignation”, “Digital Transformation” και “Gig Economy”. Λόγω του Great Resignation, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν πραγματικά αυτό που θέλουν και να το αποκτούν, ειδικά όσοι ειδικεύονται στο software engineering, digital marketing και HR/Tech Recruiting που είναι, και θα συνεχίσουν να είναι, από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα χάρη στο Digital Transformation. Επιπλέον, λόγω του φαινομένου, Gig Economy, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης που τους επιτρέπουν να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να έχουν την ευελιξία για να μπορούν να εργάζονται όταν, όπου και όσο θέλουν.

Όσον αφορά το remote working(δείτε εδώ), πιστεύω έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό εργασιακό κλίμα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του στοιχεία προς όφελος τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των επιχειρήσεων. Συνδυάζοντας το remote working με τα 3 φαινόμενα, οι επιλογές των εταιρειών στην αναζήτηση ταλέντων είναι πολύ περισσότερες. Αυτό φυσικά ισχύει και για τους επαγγελματίες που έχουν περισσότερο από ποτέ την ευκαιρία να αναζητήσουν ό,τι είδος δουλειάς θέλουν οπουδήποτε στον κόσμο ή να επιλέξουν να γίνουν Digital Nomads.

Ποια είναι τα skills που χρειάζεται ένας/μια HR professional;  Ποια είναι τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να δεις σε έναν HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα σου στην MAJiK Systems;

Με βάση την τεχνογνωσία μου, πιστεύω οι δεξιότητες που χρειάζεται ένας επαγγελματίας του HR εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες – δεξιότητες που είναι ειδικές για τον τομέα του HR και δεξιότητες που είναι ειδικές για τον τομέα του business. HR-Specific Skills: άριστη γνώση εργατικής νομοθεσίας, recruitment (ιδανικά Talent Acquisition), πως να δημιουργήσει μια θετική εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία πρόσληψης, να εκπροσωπεί θέματα των εργαζομένων στη διοίκηση και ταυτόχρονα θέματα της διοίκησης, προθυμία να είναι υπέρμαχος της διαφορετικότητας, της ισότητας, της ένταξης και του ανήκειν (DEIB). Business/General Skills: Συναισθηματική Νοημοσύνη (Emotional Intelligence), επικοινωνία, coaching, teamwork/συνεργασία, analytics & reporting, να χτίζει αμοιβαία επωφελείς επαγγελματικές σχέσεις και να εφαρμόζει αποτελεσματικές στρατηγικές με σκοπό τη δημιουργία υψηλότερων εσόδων και μεγιστοποίηση του κέρδους. Τα ιδανικά χαρακτηριστικά που θα ήθελα να δω σε έναν/μία HR candidate ώστε να ενταχθεί στην ομάδα μου είναι άνεση στην επικοινωνία με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, λεπτομερή εξέταση των θεμάτων που προκύπτουν στις εργασιακές σχέσεις και οπωσδήποτε ευελιξία και ταχύτητα στην εύρεση λύσεων ώστε να δημιουργείται θετικό κλίμα εντός της εταιρείας.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στον κλάδο των Human Resources ;

 Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος/α την καριέρα τους στον κλάδο των Human Resources, καθώς ο τομέας έχει αλλάξει πολύ λόγω της πανδημίας. Η συμβουλή που θα έδινα σε όποιον/α θέλει να μπει σε αυτόν τον τομέα, είναι ότι πρέπει να έχει τα εφόδια που χρειάζονται για αυτό το επάγγελμα και να αυξάνει συνεχώς τις γνώσεις του/της για να καταφέρει να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις του ρόλου του/της διότι η θέση του Human Resources είναι κομβική στην ομαλή πορεία και πρόοδο της εταιρείας. Επιπλέον, συνιστώ ανεπιφύλακτα τη δικτύωση με άλλους επαγγελματίες, ώστε κάποιος να μπορεί πραγματικά να καταλάβει τι συνεπάγεται ο ρόλος πριν αρχίσει να προετοιμάζεται για να εργαστεί στον τομέα.

Recruitment Talent Acquisition Certification - Νέος Κύκλος Αιτήσεων

HR Training

Tο Workearly αποτελεί την πρώτη υπηρεσία που παρέχει HR Training Programs τα οποία ακολουθούν πρακτική προσέγγιση για την απόκτηση νέων ικανοτήτων, δεξιοτήτων και εμπειρίας που απαιτούνται για μια θέση εργασίας σε ένα πραγματικό, ή κοντά στο πραγματικό, εργασιακό περιβάλλον.

 

Πρόκειται για έναν συνδυασμό θεωρητικών γνώσεων και πρακτικής ενασχόλησης μέσα από πραγματικά case-studies. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν εις πέρας εργασίες που θα κληθούν να αναλάβουν και ως επαγγελματίες στην αντίστοιχη θέση. Σκοπός δεν είναι η θεωρητική προσέγγιση ή η αποστήθιση γνώσεων αλλά η προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν αποφάσεις και να βρουν λύσεις σε πρακτικά προβλήματα.

Είναι η μοναδική υπηρεσία στην Ευρώπη όπου τα εκπαιδευτικά πρόγραμμα διαμορφώνονται αποκλειστικά από κάθε συμμετέχοντα (είτε Junior είτε Senior), με ρυθμό παρακολούθησης που εναπόκειται πλήρως στη διακριτική του ευχέρεια και με εκατοντάδες case studies προσαρμοσμένα στο progress του. Επιπλέον, εκτός από την ευέλικτη χρονικά και ασύγχρονη μελέτη, οι εκπαιδευόμενοι έχουν ατομική επίβλεψη και live αξιολογήσεις προόδου.

Το Workearly powered by Reatcode  αναγνωρίζεται ως εγκεκριμένος πάροχος εκπαίδευσης από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resource Certification Institute - USA)

bottom of page