top of page

Επτά συχνά λάθη στο βιογραφικό σας


Κατά την αναζήτηση εργασίας, το βιογραφικό διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ο εργοδότης τείνει να σχηματίζει την πρώτη εικόνα για εσάς, βασιζόμενος στο βιογραφικό που έχετε προετοιμάσει.


Είναι, συνεπώς, δική σας ευθύνη να σχηματίσετε ένα άρτιο έγγραφο, ικανό να αποκομίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη. Μην υποτιμάτε αυτή την πρώτη επιτυχία, καθώς είναι πολύ πιθανό να σας φέρει πολύ κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, την κατάκτηση της θέσης εργασίας. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα παρουσιάσουμε ορισμένα συχνά λάθη που παρατηρούνται σε πληθώρα βιογραφικών. Τα λάθη αυτά μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία σας και να σας στερήσουν θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από τις δυνατότητές σας.

Μη συμβατός τύπος αρχείου, δυσανάγνωστη γραμματοσειρά και δυσδιάκριτη δομή

Το πρώτο και ίσως βασικότερο λάθος που παρατηρείται σε ορισμένα βιογραφικά σημειώματα, εντοπίζεται στη μορφή τους. Καταρχάς, η πρώτη επαφή με τον εργοδότη γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις εξ’ αποστάσεως. Αυτό σημαίνει πως το βιογραφικό αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή. Ως υποψήφιοι οφείλετε να προβλέψετε κάποια πιθανή ασυμβατότητα, αποστέλλοντας το βιογραφικό με κάποιο διαδεδομένο τύπο αρχείου, ώστε να μπορεί να αποκτήσει σίγουρα πρόσβαση ο δέκτης. Παράλληλα, η πρώτη εικόνα που θα αποκτήσει ο δέκτης όταν έρθει σε επαφή με το βιογραφικό είναι εξίσου σημαντική. Ενδεχομένως να μπορείτε να αναλογιστείτε τη θέση του. Έχει πιθανώς στην κατοχή του πολλαπλά βιογραφικά σημειώματα. Ίσως δεν προλάβει να τα διαβάσει όλα. Εσείς πως θα αντιδρούσατε αν ερχόσασταν σε επαφή με ένα κείμενο χωρίς δομή, με μη λειτουργικά συνημμένα και δυσανάγνωστη συμπεριφορά. Σωστά υποθέτετε. Ενδεχομένως να απορριφθεί το βιογραφικό πριν καν δοθεί σημασία στις πληροφορίες που εμπεριέχει.

Υπερβολικά εκτενές περιεχόμενο

Άλλο ένα στοιχείο που τείνει να παρατηρεί ο δέκτης του βιογραφικού σημειώματος, πριν προχωρήσει στην ανάγνωσή του, είναι η έκτασή του. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Οφείλετε να τον πείσετε για τις δυνατότητές σας όσο πιο περιεκτικά και εύληπτα γίνεται. Αν δεν επιλέξετε κατάλληλα τις πληροφορίες που επιθυμείτε να συμπεριλάβετε, κινδυνεύετε να καταλήξετε με ένα υπερβολικά εκτενές βιογραφικό. Όταν εμπλέκονται πολλαπλές πληροφορίες, οι ουσιώδεις τείνουν να χάνουν την αξία τους. Ενδεχομένως να μην αποτελεί πάντοτε αποτρεπτικό παράγοντα, αλλά δεν παύει να μειώνει σε αρκετές περιπτώσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.

Ορθογραφικά λάθη και συντακτικές αστοχίες

Ξέρω τι σκέφτεστε. Ενδεχομένως ο τομέας σας να μην προαπαιτεί γνώση ορθογραφίας και άριστη χρήση συντακτικών συνόλων. Ένας προγραμματιστής γιατί να κριθεί για την ορθογραφία του στο βιογραφικό σημείωμα; Κι όμως! Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως κρίνεται και πολλές φορές απορρίπτεται εξαιτίας αυτών των φαινομενικά ασήμαντων ορθογραφικών λαθών. Αυτό συμβαίνει, διότι ο αναγνώστης του βιογραφικού σημειώματος, τείνει να συγχέει τα ορθογραφικά, συντακτικά, γραμματικά λάθη με την έλλειψη επαγγελματισμού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δημιουργούν μια αίσθηση προχειρότητας, που μπορεί να προδιαθέσει αρνητικά το δέκτη. Ενδεχομένως να σκεφτεί πως δεν αφιερώσατε τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ελέγξετε για την ορθότητα των στοιχείων που έχετε καταγράψει. Αδιαμφισβήτητα δεν αξίζει να χάσετε μια ευκαιρία εξαιτίας λαθών που μπορούν να αποφευχθούν.

Τετριμμένες και πομπώδεις εκφράσεις δίχως μέτρο

Γνωστές και με την ορολογία “κλισέ”. Ενδεχομένως να είστε “ομαδικοί παίκτες”, αλλά θα πρέπει να το καταγράψετε και να το παρουσιάσετε με επαγγελματισμό. Ο εργοδότης ψάχνει την ουσία και την αιτία που αποτελείτε την καλύτερη επιλογή. Είναι ρίσκο να τον βομβαρδίσετε με πομπώδεις εκφράσεις, που χρησιμοποιούνται διαρκώς σε πληθώρα βιογραφικών. Σίγουρα δε θέλετε να θεωρηθεί τετριμμένο το βιογραφικό σας, ούτε να χάσει το περιεχόμενο την βαρύτητά του.

Ισχνή παρουσίαση των δυνατοτήτων και των επιτυχιών

Όπως είπαμε και προηγουμένως, οφείλετε να πείσετε το δέκτη με περιεκτικό και άμεσο τρόπο. Το βασικό επιχείρημά σας είναι οι δυνατότητες που διακατέχετε καθώς και οι επιτυχίες σας. Πρέπει, συνεπώς, να σκεφτείτε πως επιθυμείτε να τις παρουσιάσετε. Δεν αρκεί να τα καταγράψετε απλώς. Πολλές φορές δεν αρκεί ούτε η χρονολογική σειρά. Για παράδειγμα, αν έχετε δηλώσει ενδιαφέρον για μια θέση προγραμματισμού, η οποία αναζητά νέους που να ειδικεύονται στην κατασκευή ιστοσελίδων, θα πρέπει να παρουσιάσετε εμφατικά τις ανάλογες δυνατότητες. Θα ήταν σοβαρό λάθος να παραλείψετε οτιδήποτε σχετικό, ή να το παρουσιάσετε αργότερα στο βιογραφικό. Δεν μπορείτε να ξέρετε με βεβαιότητα σε ποιο σημείο θα σταματήσει την ανάγνωση ο εργοδότης.

Ανακριβείς και μη ενημερωμένες πληροφορίες

Δεν εννοούμε τις ψευδείς, αυτό θα το συζητήσουμε αμέσως μετά. Οι ανακριβείς πληροφορίες, ωστόσο, ενδέχεται να κάνουν την ίδια ζημιά. Ο εργοδότης ψάχνει ακρίβεια και επαγγελματισμό. Αν διαπιστώσει πως λείπουν στοιχεία από τα στοιχεία που καταγράφονται στο βιογραφικό, αυτομάτως ενδέχεται να θεωρήσει τον υποψήφιο αναξιόπιστο. Ακόμα και αν αυτά που καταγράφονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν όσο είναι δυνατόν πρόσφατα στοιχεία. Αν, για παράδειγμα, η τελευταία επαγγελματική κίνηση έχει πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν, θα πρέπει να εξηγήσετε στον εργοδότη με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο. Σπουδές, περαιτέρω εξέλιξη των ικανοτήτων σας; Εσείς το ξέρετε. Ωστόσο, μην δημιουργείτε χρονικά κενά στο βιογραφικό, γιατί μπορεί άδικα να αντιμετωπιστεί ως αδράνεια. Αν επίσης έχετε μέτριες γνώσεις σε κάποιο θέμα, φροντίστε να το καταγράψετε, με ακρίβεια, διαφορετικά κινδυνεύετε από το αμέσως επόμενο λάθος.

Ψευδείς πληροφορίες

Το σημαντικότερο και δυνητικά πιο επικίνδυνο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Η μεγαλύτερη ίσως παγίδα στη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος. Είναι λογικό να υπερβάλλετε σε ορισμένα σημεία, το καταλαβαίνω. Πρέπει να αποδείξεις ότι υπερτερείτε. Πρέπει να αποδείξεις ότι υπερτερείτε ακόμα και αν δεν έχετε την πρακτική δυνατότητα να το πραγματοποιήσετε. Σε πρώτο επίπεδο πρέπει να το κάνετε μέσω ενός κειμένου, ενός βιογραφικού και αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά, μην πέσετε στην παγίδα των ψεμάτων. Οφείλειτε να μην δηλώσετε ψευδείς δυνατότητες και πληροφορίες. Δε γνωρίζετε τον αναγνώστη του βιογραφικού, ούτε την εμπειρία του. Αν διαπιστώσει ότι ψεύδεστε, ακυρώνεται αυτομάτως όποια πιθανότητα υπήρχε για τη θέση. Αυτομάτως. Δεύτερη ευκαιρία σε αυτές τις περιπτώσεις δε δίνεται. Σκεφτείτε να καταφέρετε να προχωρήσετε στο στάδιο της συνέντευξης, και να υποβληθείτε σε σχετική δοκιμασία. Ιδίως στον κλάδο του προγραμματισμού, οι υποψήφιοι υποβάλλονται αρκετά συχνά σε δοκιμαστικές εργασίες. Αν αποδειχθεί σε εκείνο το σημείο ότι είχατε συμπεριλάβει ψευδείς πληροφορίες, όχι μόνο θα κινδυνέψει η θέση, αλλά και γενικότερα το επαγγελματικό σας προφίλ. Νομίζω πως δεν αξίζει το ρίσκο, αλλά το αφήνω πάνω σας. Τα παραπάνω σίγουρα δεν αποτελούν καθολικό κανόνα, αλλά εμπειρικά εντοπίζονται σε πολυάριθμες περιπτώσεις.


Η αποφυγή των προαναφερθέντων λαθών σε συνδυασμό με χρήσιμες συμβουλές που , ενδεχομένως να βελτιώσουν το βιογραφικό σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας σας στον επαγγελματικό κόσμο.


Όμως στην αγορά της τεχνλογίας ένα καλό βιογραφικό δεν φτάνει. Στο workearly θα δημιουργήσουμε το επαγγελματικό σου προφίλ προβάλλοντας τα skills σου με τρόπο που να συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς τώρα






bottom of page