top of page

Μόλις αποφοίτησα,και τώρα τι κάνω;


Μόλις έχεις ολοκληρώσει τη φοίτησή σου σε μια

σχολή !


Σίγουρα είσαι περήφανος που οι κόποι σου, σου εξασφάλισαν ένα πτυχίο στον κλάδο που στόχευες να εργαστείς.



Είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα;

Αλλά είσαι σίγουρος για το επόμενο βήμα; Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό σου, το καταλαβαίνω. Μήπως να προχωρήσω σε περεταίρω σπουδές, ώστε μέσω της εξειδίκευσης να διεκδικήσω καλύτερη εργασία; Μήπως να εργαστώ, ώστε να βιοποριστώ; Αν εν τέλει δεν μου αρέσει ο τομέας τι θα κάνω; Ατελείωτα τα ερωτήματα. Πρέπει όμως να κινηθείς, γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος και αυτή τη στιγμή σύμμαχός σου.

Μέσω αυτού του άρθρου, θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε στη συλλογιστική σου πορεία, παρέχοντας ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Ενδεχομένως μαζί να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις στα ερωτήματά σου και να σε φέρουμε πιο κοντά στην επιτυχία. Η δική σου επιτυχία άλλωστε, είναι και δική μας.



Με ποιο κριτήριο θα επιλέξω το επόμενο βήμα; Σπουδές ή εργασία;

Σε καταλαβαίνω. Έχεις αφιερώσει χρόνο, έχεις κατακτήσει ένα πτυχίο και γνώσεις και αυτή την στιγμή δεν ξέρεις καν αν είναι αρκετό. Ξέρεις κάτι; Ίσως και να μην είναι. Σε ένα διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο, όπως το software industry, οφείλεις να εξελίσσεσαι διαρκώς. “Άρα οφείλω να κυνηγήσω ακαδημαϊκές διακρίσεις, πτυχία, ώστε να είμαι ανταγωνιστικός”… Θα είμαι άμεσος σε αυτό, σίγουρα όχι. Μολονότι οι ακαδημαϊκές γνώσεις, σε βοηθούν να χτίσεις το βιογραφικό σου, παραμένουν γνώσεις σε ακαδημαϊκό επίπεδο.




Τι σημαίνει όμως αυτό;Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.


Βασικός στόχος σου είναι να εξασφαλίσεις μια άρτια εργασία. Να βρίσκεσαι σε μια θέση, όπου θα σε ικανοποιούν οι απολαβές, το περιβάλλον, το αντικείμενο. Για να εντοπίσεις και να κατακτήσεις αυτή τη θέση, πρέπει να κάνεις βήματα που να την προσεγγίζουν. Το πιο βασικό σε πρώτη φάση, είναι να έχεις ξεκάθαρη εικόνα των δυνατοτήτων σου. Ωραία, αποφοίτησες.


Τι γνώσεις κατέκτησες; Είναι θεωρητικές ή πρακτικές; Είναι εξειδικευμένες;

Μέσω της σωστής αξιολόγησης των δυνατοτήτων σου, θα μπορείς να αποφασίσεις πιο εύκολα αν πρέπει να προχωρήσεις σε μεγαλύτερη διεύρυνση των γνώσεών σου μέσω σπουδών ή αν είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Κάτι βασικό όμως εδώ.Δεν είναι απαραίτητο πως οι σπουδές θα διευρύνουν αποτελεσματικά τις δυνατότητές σου. Αν το πρόγραμμα σπουδών δεν είναι εξειδικευμένο ή κατάλληλα προσαρμοσμένο στους στόχους που έχεις θέσει, ενδεχομένως να καταλήξει ανούσιο. Εδώ εμπλέκεται ακόμα ένα σημαντικό κριτήριο. Το κόστος. Οι σπουδές κοστίζουν, ακόμα και αν κάποιος φορέας καλύπτει το κόστος του προγράμματος. Συνήθως δεν υπάρχουν απολαβές που θα καλύψουν τη διαβίωσή σου, σωστά;



Άρα θεωρείτε πως η εργασία μετά την αποφοίτηση έχει μεγαλύτερη αξία από επιπρόσθετες σπουδές;

Σε δύο περιπτώσεις, λοιπόν, δεν συστήνουμε τη συνέχιση των σπουδών μετά την αποφοίτηση. Η πρώτη αφορά την οικονομική κατάσταση. Θεωρούμε ανούσια την αβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, όταν μπορείς να αποκτήσεις εξειδικευμένες και πολύτιμες γνώσεις μέσω της εργασίας. Ίσως και περισσότερες από όσες θα μπορούσες να αποκομίσεις από σπουδές. Η δεύτερη, αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σπουδών. Πρέπει να ανταποκρίνεται απόλυτα στα σημεία που θες να βελτιώσεις, κάτι σπάνιο που απαιτεί αρκετή έρευνα.


Είμαστε υπέρμαχοι της εργασίας από νωρίς.

Θεωρούμε πως μπορεί να επιφέρει περισσότερα οφέλη σε πολλές περιπτώσεις.

Δε μειώνουμε ούτε αμφισβητούμε την αξία των σπουδών, αλλά προσπαθούμε να τις προσαρμόζουμε στους εργασιακούς στόχους του καθενός. Διαφορετικά, καθίστανται αναποτελεσματικές.


Η ομάδα μας είναι ικανή να σε κατευθύνει και να σε συμβουλέψει, ώστε να εκμεταλλευτείς στο έπακρο ευκαιρίες ακαδημαϊκής εξέλιξης. Έρευνα και προσπάθεια, βέβαια, χρειάζεται και για να ξεκινήσεις μια εργασία όταν δεν έχεις εργασιακή εμπειρία.







Ξέρω τι σκέφτεσαι.

Όλες οι αγγελίες εργασίας αναζητούν άτομα με εργασιακό υπόβαθρο.



Οπότε πιθανότατα ξέρω και τι θα ρωτήσεις στη συνέχεια.

Πως μπορώ να κατακτήσω μια θέση, χωρίς να διαθέτω προϋπηρεσία; Γιατί η πλειονότητα των εργοδοτών αναζητάει άτομα με εργασιακή εμπειρία;


Θα σου απαντήσω και στα δύο ερωτήματα, ξεκινώντας από το δεύτερο.


Πρέπει να μπεις στη θέση του εργοδότη, διότι αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις και πως πρέπει να κινηθείς σαν υποψήφιος. Οι εργοδότες τείνουν να αναζητούν άτομα με εργασιακή εμπειρία, διότι συχνά η εργασιακή εμπειρία υπερισχύει του θεωρητικού υποβάθρου σαν αποδεικτικό δυνατοτήτων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί οι εργοδότες έχουν εντοπίσει κάτι που ανέφερα προηγουμένως. Έχουν παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις υποψηφίων, πως οι σπουδές δεν παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ή έστω την απαραίτητη εξειδίκευση που προαπαιτεί η θέση. Αντιθέτως, αν υπάρχει έστω και μικρή προϋπηρεσία σε παρόμοια θέση, οι πιθανότητες να ανταποκρίνεται περισσότερο ο υποψήφιος αυξάνονται. Οι εργοδότες δεν αναζητούν ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αναζητούν υποψήφιους που θα αποφέρουν κέρδος.

Τώρα που έχεις αποκτήσει μια εικόνα για το λόγο που βλέπεις ως κριτήριο την προϋπηρεσία σε πολλές θέσεις, πάμε να δούμε και το πρώτο σου ερώτημα. Μόλις αποφοίτησες. Είναι λογικό, το ξέρω. Δε θα μπορούσες να έχεις εργασιακή εμπειρία. Πολύ πιθανό να ανήκεις και σε μικρή ηλικιακή ομάδα, οπότε πιθανότατα δεν έχεις βιώσει ποτέ κάποιο εργασιακό περιβάλλον. Προτού στραφείς στις σπουδές και τις υπέρογκες δαπάνες, αναλογίσου αυτά που θα σου πω.


Σκέψου έξυπνα και ξόδεψε έξυπνα, ώστε να μετατρέψεις το φαινομενικό μειονέκτημά σου σε πλεονέκτημα. Αναζήτησε άρτια σεμινάρια εξειδίκευσης, προσπάθησε να αναπτύξεις γρήγορα και αποτελεσματικά τις δυνατότητές σου στο πεδίο, αλλά και τα soft-skills σου. Φτιάξε κατάλληλο βιογραφικό (δες τι χρειάζεται) , δώσε βαρύτητα στο πως μπορείς να συνεισφέρεις ανεξάρτητα από την έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.


Πρέπει να πείσεις τον εργοδότη ότι είσαι ο κατάλληλος υποψήφιος



Είμαστε σύμμαχοί σου σε αυτό. Θα σε βοηθήσουμε να στήσεις το κατάλληλο επαγγελματικό προφίλ, να επιλέξεις την κατάλληλη θέση και να προετοιμαστείς για αυτή. Αυτά ψάχνει ο εργοδότης.


Έναν υποψήφιο που να είναι όσο το δυνατόν έτοιμος να εργαστεί, να αποφέρει αποτέλεσμα.







Το workearly δημιουργήθηκε για να σε μετατρέψει γρήγορα και αποτελεσματικά από άπειρο νέο υποψήφιο στον απόλυτα ανταγωνιστικό επαγγελματία του software industry. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα. Μέσα από την πιό σύγχρονη και εξειδικευμένη μεθοδολογία που αναπτύξαμε, σύμφωνα με τα τελευταία trends της παγκόσμιας αγοράς, θα σε καθοδηγήσουμε να γίνεις ο ιδανικός υποψήφιος στο tech και να διεκδικήσεις τις καλύτερες ευκαιρίες καριέρας. Επικοινώνησε μαζί μας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς !

bottom of page